Hlavní obsah

Záchranáři v Beskydech vyjížděli během hodiny ke třem vážně zraněným lyžařům

Právo, hon

Tři případy vážných zranění řešili ve středu dopoledne horští záchranáři během jediné hodiny. Šlo o těžce zraněného asi 10letého chlapce, staršího muže s vážným úrazem hlavy, který si přivodil při pádu na sjezdovce, a ještě o jednoho lyžaře s těžkým úrazem.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V prvním případě šlo o pád na sjezdovce. „Starší muž spadl s takovou prudkostí, že ačkoliv měl bezpečnostní přilbu, došlo k úrazu hlavy. Sama přilba byla po nárazu velmi poškozena. Ihned jsme jeho stav proto konzultovali s dispečinkem linky 155 Moravskoslezského kraje a požádali o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal nehodu náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Během krátké doby pak došlo na jiné z beskydských sjezdovek k úrazu asi desetiletého chlapce.

„I v jeho případě k nám zamířil vrtulník z Ostravy a vzhledem k poloze na rozhraní krajů i sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Chlapec utrpěl kromě dalších poranění i vážný úraz dolní končetiny,“ doplnil Pavlica.

Ve stejnou dobu jiní členové horské služby museli řešit další těžký úraz jiného lyžaře.

„Všechny případy během jediné hodiny jsme zvládli kvůli perfektní spolupráci se záchrannými službami obou krajů, pozemními posádkami sanitek i posádkou letecké záchranné služby a všem za to velice děkuji. Došlo k nim především proto, že v dopoledních hodinách je povrch sjezdových tratích po nočních mrazech silně zledovatělý,“ doplnil Radim Pavlica.

Reklama

Výběr článků

Načítám