Hlavní obsah

Policista dostal podmínku za zbití studenta při návštěvě čínského prezidenta v Praze

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 potrestal v pátek policistu Jana Nekvapila tříletou podmínkou za zbití studenta na služebně po návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v roce 2016. Druhého obžalovaného policistu Martina Koppa soud zprostil obžaloby. Mladík byl zadržen údajně proto, že urážel policejní hlídky a vojáky na ulici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté Jan Nekvapil (vlevo) a Martin Kopp u soudu

Článek

Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Policisté stáli před soudem kvůli podezření ze zneužití pravomoci, za které hrozí až pětiletý trest vězení, už podruhé. Obvodní soud je dříve zprostil obžaloby, nadřízený městský soud ale v odvolacím jednání kauzu vrátil k novému projednání.

„Obžalovaný Nekvapil byl srozuměn s tím, že svým jednáním způsobí škodu,“ řekla soudkyně Iva Fialová v odůvodnění verdiktu. Zmínila rovněž roli údajně zbitého mladíka. „Sice došlo k nepřijatelnému chování policisty, bylo ale vyvolané závadovým jednáním poškozeného,“ sdělila Fialová a postup policisty označila jako „mimořádné selhání ve velmi napjaté době“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Student Josef Tajovský, kterého podle obžaloby bili na služebně policisté Jan Nekvapil a Martin Kopp

Trest pro Nekvapila je na samé spodní hranici sazby a podle soudkyně dostatečný. Žalobkyně rovněž navrhovala zákaz činnosti, to je ale podle soudkyně nadbytečné. „Policista dosud u policie pracuje, ačkoliv je obvyklé, že jsou v podobných situacích postaveni mimo službu,“ dodala s tím, že muž u policie „slouží k její plné spokojenosti“.

PŘEDCHOZÍ SOUD S POLICISTY

Co se týče případné viny Koppa, podle soudkyně chybí důkazy. Kamerové záznamy skutek popsaný obžalobou pouze naznačují a soudkyně zdůraznila, že soud nemůže vycházet z indicií, takže pokud nastanou pochybnosti, musí rozhodnout podle tradiční zásady ve prospěch obžalovaného.

Kopp s Nekvapilem obžalobu důrazně odmítají, podle nich v jejich prospěch svědčí výpovědi kolegů, kteří si žádného incidentu na služebně nevšimli. Podle obžaloby ale o násilí svědčí kamerové záznamy.

BEZ KOMENTÁŘ: Obžalovaní policisté Nekvapil a KoppVideo: Marek Bádal, Novinky

Případ se týká potyčky z pražských Vinohrad z března 2016. Skupina mladých lidí šla tehdy kolem několika skupin policistů i vojáků, kteří byli po Praze rozmístěni kvůli údajné teroristické hrozbě.

Jeden ze skupinky, tehdy devatenáctiletý student, byl podle svých slov frustrován z událostí v politice a dění kolem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vykřikl směrem k vojákům a policistům, že by se měli stydět za čínského prezidenta.

PŘÍPAD ÚDAJNÉHO NÁSILÍ NA SLUŽEBNĚ Z JIŽNÍCH ČECH
Jihočeský policista obviněný z mučení recidivisty spáchal sebevraždu

Podle policistů byl mladík rovněž vulgární, a protože je to pohoršilo, rozhodli se ho zkontrolovat. Student ale odmítl předložit občanský průkaz a chtěl si vyjednávání s policií nahrát na mobil, který mu ale policista údajně vyrazil z ruky.

Spoutaného studenta pak policisté odvezli na služebnu, kde ho podle obžaloby fackovali a škrtili. Mladíka měli policisté i verbálně napadat a urážet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám