Hlavní obsah

Na Jesenicku se zastavila lanovka, hasiči sundavali 50 lidí

Právo, jr
Aktualizováno

Pět desítek lidí, dospělých i dětí, museli v sobotu odpoledne evakuovat hasiči a členové horské služby ze sedačkové lanovky v lyžařském areálu v Bělé pod Pradědem na Jesenicku.

Záchrana osob z lanovkyVideo: Hasiči Olomouckého kraje

 
Článek

„V části obce Filipovice došlo kolem 16. hodiny k poruše a po pádu lana na lanovce uvízlo asi pětačtyřicet osob. Událost se obešla bez zranění. Evakuaci prováděli profesionální hasiči společně s pracovníky Horské služby za asistence policejního vrtulníku,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci Tereza Neubauerová.

Foto: HSCR

Ilustrační foto horské služby

„Šlo o dvousedačkovou lanovku ve Filipovicích. Dispečink jesenické horské služby (HS) dostal výzvu k zásahu ve tři čtvrtě na čtyři. Ihned jsme připravili potřebnou techniku a v šesti lidech vyrazili pod lanovku. Tam jsme okamžitě spolu s hasiči začali se záchranou uvízlých osob,“ uvedl zasahující člen Horské služby Jeseníky David Spiller.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Záchrana uvězněných lyžařů z Bukové hory na Orlickoústecku

Záchranáři HS a hasiči po nezbytné kontrole stoupací lanové techniky postupně spouštěli na zem jednoho z uvízlých pasažérů za druhým. „Nejdříve jsme vylezli k sedačce, zajistili přítomné a potom jsme je pomocí lanové techniky spustili. Tak jsme postupně dostali na zem všechny lidi. K zásahu dokonce zamířil i vrtulník Policie ČR, který v podvěsu také někoho zachránil,“ doplnil David Spiller. Po asi devadesáti minutách byla akce ukončena. Příčinu události šetří policie.

Záchranáři letos v lednu zasahovali u podobné události v areálu Buková hora v Červené Vodě na Orlickoústecku. Sedačková lanovka se tam zastavila poté, co na ni spadl strom. Hasiči z ní evakuovali 71 lyžařů, nikdo nebyl zraněný nebo podchlazený. Jejich zásah trval zhruba tři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám