Hlavní obsah

Muž, který dal cestujícímu v tramvaji lahví po hlavě, si odsedí šest let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Vůbec na nic si nepamatuji, tvrdil před ostravským krajským soudem 27letý Radim Foltera, který předloni v prosinci v ostravské tramvaji bezdůvodně udeřil do hlavy mladého muže a napadl i další cestující, která se oběti zastala. Surového útočníka zahnala až další žena, která na něj v tramvaji namířila legálně drženou zbraň. Soud muže ve středu poslal na šest let za mříže.

BEZ KOMENTÁŘE: Brutální napadení v OstravěVideo: Policie ČR

 
Článek

Soud kromě přitěžujících okolností přihlédl k tomu, že muž s policií spolupracoval. „Máme za to, že lze hovořit o tom, že jste napomáhal orgánům v trestním řízení, polehčující okolností je i jakési doznání,“ řekl soudce. Doplnil, že bylo jen velké štěstí, že obžalovaný neutrpěl mnohem závažnější zranění.

Incident se stal v tramvaji číslo 8 na trase přes Frýdlantské mosty. Foltera podle obžaloby v zadní části tramvaje v podnapilém stavu fyzicky napadl jiného muže.

„Nejprve ho udeřil do obličeje a srazil ho na podlahu. V okamžiku, kdy se napadený nacházel v pokleku, ho udeřil lahví s alkoholem do temene hlavy tak silně, že se lahev rozbila,“ stálo v obžalobě.

Šel jsem do hospody, kde jsem pil pivo. Na víc si nepamatuji. Z tramvaje si nevybavuji vůbec nic.
obžalovaný

Následně udeřil do obličeje i 25letou ženu, která se ho snažila odstrčit.

Na agresivní jednání zareagovala další žena, která jela v tramvaji. Vytáhla z kabelky legálně drženou pistoli a namířila ji na násilníka. „Hrozbu umocnila i tím, že zbraň natáhla. Obžalovaný pak útok ukončil a z tramvaje vystoupil,“ uvedl státní zástupce Petr Kondělka.

Byl již odsouzen

K útoku neměl agresor zjevný důvod. Obžalovaný u soudu nepopíral, že by útočil, podle svých slov si ale na incident vůbec nepamatuje. Několik hodin před událostí prý strávil popíjením.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Radim Foltera v jednací síni ostravského krajského soudu.

„Celý den jsem hrál počítačové hry. Pak jsem si dal kofolu s rumem. To mi zachutnalo a pil jsem dál. Pak jsem se začal nudit a šel do hospody, kde jsem pil pivo. Na víc si nepamatuji. Z tramvaje si nevybavuji vůbec nic,“ řekl.

Přihlásil se až několik dní poté, co se na internetu objevilo video z tramvaje. „Upozornila mě na to přítelkyně. Protože jsem se poznal, přihlásil jsem se na policii,” řekl Foltera, který byl už v minulosti odsouzen pro těžké ublížení na zdraví na čtyři roky nepodmíněně. Z vězení byl propuštěn v roce 2016. Kromě incidentu z tramvaje má na krku i jinou trestnou činnost, kterou se má zabývat ostravský okresní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám