Hlavní obsah

Jedenáctkrát trestaný napadl dozorce, ve vězení bude o rok déle

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Dramatické chvíle zažila dvojice dozorců ve věznici v Břeclavi. Při kontrole skříňky neudržel vězeň nervy na uzdě a jednoho ze strážců napadl. Ten za přispění svého kolegy útočníka zpacifikoval a už jedenáctkrát trestaný muž si za násilí proti úřední osobě vysloužil další rok pobytu za mřížemi, o čemž rozhodl brněnský krajský soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo loni na konci ledna. Při ranní kontrole měl muž před dozorci vyklidit své věci ze skříňky, jenže vězni se do toho nechtělo a místo toho se na dozorce obořil.

„Příslušníka Vězeňské služby napadl nejprve vulgárním způsobem slovně a poté i fyzicky tak, že ho uchopil oběma rukama pod krkem a znovu mu vulgárně nadával,“ stojí v obžalobě.

Muže nejprve potrestal Okresní soud v Břeclavi, s uloženým ročním trestem se ale vězeň nesmířil a podal odvolání ke krajskému soudu. V odvolání tvrdil, že příslušníka Vězeňské služby nenapadl, s dozorci údajně nikdy neměl žádné problémy a celá obžaloba je prý jen výmysl.

Obhájkyně: Je vznětlivější povahy

„Na své nevině obžalovaný trvá, neboť žádného násilí se nedopustil, připouští pouze použití ostřejších výrazů proti příslušníkům Vězeňské služby, což byla reakce na jejich chování, za což se ostatně obžalovaný písemně omluvil. Je vznětlivější povahy, nemá k hrubšímu vyjadřování daleko, mrzí ho, že se nechal vyprovokovat,“ dodala jeho obhájkyně.

Odvolací senát v čele s Halinou Černou ale neměl pro vězně pochopení. Upozornil, že jeho obhajoba byla zcela vyvrácena nejen výpověďmi napadených dozorců, ale také svědectvími dalších vězňů.

Přitěžující okolnosti

„Obhajoba obžalovaného pak v tom směru, že to byl on, kdo byl naopak dozorci fyzicky napaden a zbit, je kromě výpovědi svědků vyvrácena i lékařskou zprávou o lékařském vyšetření, jež je v souladu se záznamy o použití donucovacího prostředku,“ upozornila Černá. „Je zřejmé, že v případě obžalovaného zcela správně soud neshledal žádnou okolnost polehčující, shledal však řadu okolností přitěžujících, kdy nelze přehlédnout, že obžalovaný byl v minulosti jedenáctkrát soudně trestán pro různorodou úmyslnou trestnou činnost,“ dodali soudci.

Obžalovanému hrozilo odnětí svobody až na čtyři roky, proto roční uložený trest v žádném případě nelze podle nich považovat za nepřiměřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám