Hlavní obsah

Dostal jsem ho do stavu beztíže, popsal mladík brutální útok na muže. Jde na devět let do vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za naprosto bezdůvodné brutální kopnutí do hlavy náhodného kolemjdoucího má příštích devět let strávit ve vězení třiadvacetiletý Tomáš Pejpal. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud. Pejpal před soudem nevypovídal, na policii však prohlásil, že šlo z jeho strany „o jednostranný neférový souboj“. Verdikt není pravomocný, Pejpal si nechal lhůtu na případné odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Tomáš Pejpal s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

Pejpal bez jakéhokoliv předchozího konfliktu napadl krátce po poledni v polovině března letošního roku v průchodu mezi vestibulem metra a obchodním centrem na pražském Chodově náhodného kolemjdoucího (29). Toho kopl jedním rychlým kopem do hlavy takovou silou, že muž okamžitě upadl do bezvědomí a spadl na dlažbu.

Agresivní muž na ChodověVideo: Policie ČR

Pejpal svým útokem muži způsobil mnohočetné zlomeniny klenby i spodiny lebeční a obličeje, krvácení do mozku a další zranění. Muž od té doby podle svých slov neslyší na pravé ucho, má špatnou krátkodobou paměť a podle jeho rodičů je doživotně ohrožen při každé infekci zánětem mozkových blan.

Může za to „pracák”

„Byl tam jednostranný neférový souboj z mojí strany, prostě jsem toho muže dostal do stavu beztíže. Celý čin mě mrzí a mrzí mě, že jsem nikoho takhle nekopnul na pracáku, protože to celý bylo kvůli nim,“ prohlásil bez hlubšího kontextu v přípravném řízení Pejpal, který před soudem vypovídat odmítl, a soudkyně tak jeho výpověď z přípravného řízení přečetla.

„Hrozně mě mrzí, že nemám víc peněz, abych si mohl kvůli takovejm gumám udělat vysokou školu a pak další vysokou. Kvůli těm gumám tady,“ uvedl Pejpal také na policii. Do čtení jeho výpovědi pak vstoupil jeho obhájce, podle kterého Pejpalova výpověď na policii nebyla myšlena vážně a jeho klient „evidentně nechápe“.

Podle znalkyně z oboru psychiatrie Věry Kodešové Pejpal nemá žádnou duševní chorobu, trpí poruchou osobnosti se schizoidními a disociálními rysy. V době útoku nicméně jeho ovládací schopnosti byly sníženy jen nepodstatně.

Vybíjel si vztek

„Dospěli jsme k závěru, že vina obžalovaného je prokázána. Pan obžalovaný je jednoznačně usvědčován očitými svědky, dalším důkazem, který obžalovaného usvědčuje, je kamerový záznam,“ uvedla předsedkyně senátu Kateřina Radkovská. „Pan poškozený padl zcela nekontrolovaně na zem, udeřil se o dlažbu a jeho zranění je jednoznačně v příčinné souvislosti s jednáním pana obžalovaného,“ dodala.

Nebylo prokázáno, že by úmysl pana obžalovaného směřoval k usmrcení pana poškozeného
soudkyně Kateřina Radkovská

Napadený muž podle soudkyně navíc útok vůbec nemohl ani tušit, a proto jsou následky zranění horší. „Pan obžalovaný byl bezdomovec, neměl co jíst, co pít, byl ve stresu a jednoduše si vybil vztek na osobě pana poškozeného, který byl bohužel v nesprávný čas na nesprávném místě a stal se obětí vzteku pana obžalovaného,“ pokračovala Radkovská.

Soud se nicméně nepřiklonil k názoru státní zástupkyně, která navrhovala čin překvalifikovat na pokus o vraždu. „Nebylo prokázáno, že by úmysl pana obžalovaného směřoval k usmrcení pana poškozeného,“ vysvětlila soudkyně. Ta zároveň odmítla i návrh Pejpalova obhájce čin hodnotit jako pokus o těžké ublížení na zdraví.

Pejpal je tak odsouzený za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví k souhrnnému devítiletému trestu, což je při horní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí tři až deset let vězení. Jen letos byl už totiž třikrát odsouzen za krádež a výtržnictví, za což si v současnosti odpykává 18měsíční nepodmíněný trest. A v minulosti byl za majetkovou trestnou činnost odsouzený dvakrát.

Poškozenému by měl Pejpal také vyplatit 577 tisíc korun jako majetkovou újmu a bolestné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám