Hlavní obsah

Bijci z Nizozemska zůstávají ve vazbě

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl v polovině listopadu o prodloužení vazby o další tři měsíce pro dvojici bratrů z Nizozemska, které policie viní z dubnového brutálního útoku na personál restaurace v centru Prahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud vzal do vazby nejaktivnější útočníkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Tyto dva hlavní pachatele z celkem sedmi nizozemských turistů, kteří byli při činu, kriminalisté stíhají pro pokus vraždy jednoho z číšníků, za což jim hrozí deset až osmnáct let vězení.

„Dva obvinění byli rozhodnutím obvodního soudu z 13. listopadu ponecháni nadále ve vazbě. U obou z nich je důvodem hrozba možného útěku a vyhýbání se trestnímu stíhání, u jednoho navíc také pokračování v trestné činnosti,“ řekl Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí útočníky z Holandska, kteří napadli číšníka v restauraci k vazebnímu zasedání.

Dostali víc času

Cizinci v rámci vazebního zasedání žádali o propuštění na svobodu s tím, že budou plnit podmínky dané soudem. „Soud jejich žádosti zamítl a nevyhověl ani návrhu jednoho z nich na nahrazení vazby v podobě slibu, že se bude dále účastnit trestního řízení, že se podrobí dohledu probačního úředníka a zákazu vycestování z ČR,“ uvedla ve středu mluvčí soudu Dana Šindelářová. Případ řeší detektivové z pražské mordparty, kteří také požádali dozorového žalobce o delší čas na svou práci, a to až do Štědrého dne.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru PrahyVideo: Policie ČR

„Státní zástupce prodloužil policistům lhůtu pro skončení vyšetřování do 24. prosince, protože se nestihly veškeré úkony,“ doplnil Cimbala.

Policisté pravděpodobně stále ještě čekají na výsledky právní pomoci, o kterou požádali své nizozemské kolegy. Pak už by jim prý nic nemělo bránit, aby poslali na městské zastupitelství návrh na podání obžaloby. Policie jednání Nizozemců původně klasifikovala jako těžké ublížení na zdraví. Jenže poté, co obdržela znalecké posudky soudních lékařů, zpřísnila na pokyn žalobců obvinění pachatelů na pokus vraždy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Napadený číšník

Podle znalců byla totiž intenzita útoku značná, život ohrožující a napadený číšník utrpěl závažná zranění s hrozbou fatálních následků.

Skupinu sedmi turistů z Nizozemska zadrželi policisté dva dny po útoku. Dva z nich propustili, protože se na útoku nepodíleli a spíše se snažili jednání ostatních zabránit. Další tři cizince potrestal soud ve zrychleném řízení podmínkami a vyhostil je z Česka, které hned poté opustili.

Dva hlavní pachatelé ale skončili 23. dubna v ruzyňské vazební věznici, kde jsou doteď. Jeden z nich (28) se v polovině července za své činy i za ostudu, kterou způsobil, omluvil v dopise adresovaném všem Nizozemcům a zveřejněném v tamním deníku. Zároveň přislíbil zaplatit odškodné zraněnému číšníkovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám