Hlavní obsah

Žalobci znovu vrátili do hry odposlechy v kauze Nagyová

Právo, Radim Vaculík

Státní zástupci znovu navrhli přehrání všech odposlechů v případu údajných trafik pro poslance, který je jednou z částí tzv. kauzy Nagyová. Při úterním pokračování hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 to uvedla předsedkyně soudního senátu Helena Králová. Ta přitom už loni v listopadu v rámci téhož procesu vyhověla námitce jednoho z obhájců a zamítla pouštění odposlechů jako nezákonného důkazu.

Foto: Radim Vaculík

K soudu v případu poslaneckých trafik přišel v úterý vypovídat i poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Žalobci poté neuspěli ani s námitkou její podjatosti, stejně tak nadřízený Králové, který ji chtěl zbavit funkce soudkyně. Nejvyšší správní soud ji kárné žaloby zprostil, a případ jí tak zůstal.

Nyní má tedy na stole nový, písemný návrh žalobců z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, o kterém dosud nerozhodla. Jasno podle všeho bude až 22. ledna při dalším pokračování tohoto procesu. Odposlechy jsou přitom stěžejním důkazem obžaloby.

V té státní zástupci viní z korupce a zneužití pravomoci někdejšího premiéra a bývalého předsedu ODS Petra Nečase, jeho manželku a v minulosti šéfku sekretariátu předsedy vlády Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a také dřívějšího náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka.

Podle žalobců se na podzim roku 2012 předem domlouvali s trojicí rebelujících poslanců ODS na tom, že když složí svůj mandát a umožní tím schválení kontroverzního daňového balíčku, dostanou za to funkce ve státem řízených společnostech. Z obžalovaných k soudu chodí osobně jen Nečas, který se účastnil i úterního jednání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová s manželem před soudem v kauze odposlechů

„Soudu jsme odůvodnili, proč by odposlechy měly být přehrány a dále trváme na tom, že byly pořízeny zcela zákonně. Předložili jsme ještě více důkazů a naprosto nových skutečností, které ve spise nebyly a podporují tvrzení, že se princip subsidiarity (využití odposlechů jako jediné možnosti, jak prokázat trestnou činnost, pozn. red.) dodržel,“ řekl státní zástupce Rostislav Bajger.

Doplnil, že jinak než nasazením odposlechů nešlo podle něj sofistikovanou trestnou činnost prokázat. Požaduje přehrání všech odposlechů zmíněných v obžalobě, což je prý několik hodin záznamů.

Schwarzenberg nic neví

Soud měl v úterý vyslechnout také dva svědky, ale dorazil pouze jeden - někdejší ministr zahraničí Nečasovy vlády Karel Schwarzenberg. Ten si během své jen tři minuty trvající výpovědi na nic, co se mělo odehrát už před šesti lety, nevzpomněl. Uvedl, že žádná jednání ohledně trafik s nikým nevedl, neřešil ani nic podobného ať už s Nečasem, nebo s Nagyovou.

Druhým v řadě měl být někdejší šéf Českých drah Petr Žaluda, který už se jednou v minulosti z výpovědi u tohoto hlavního líčení omluvil. A nedorazil znovu, navíc tentokrát soud od něj neobdržel ani omluvu, takže mu příště může hrozit pořádková pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám