Hlavní obsah

Soud po sedmi letech zprostil šéfa stěhovací firmy obžaloby za smrt nosiče

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zprostil obžaloby majitele stěhovací firmy Viktora Kopeckého. Ten měl být podle státního zástupce odpovědný za smrt 20letého Martina Š., kterého v roce 2011 při snášení antény mobilního operátora z kostelní věže v Mouřenci u Sušice přirazila ke zdi transportní bedna a on utrpěl těžké poranění hlavy. Čtvrteční rozsudek odvolacího soudu je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kopeckého původně potrestal klatovský soud za usmrcení z nedbalosti devíti měsíci vězení s podmíněným odkladem na jeden rok a uložil mu povinnost zaplatit pozůstalým odškodné ve výši 650 tisíc korun.

„Nebylo prokázáno, že žalovaný skutek spáchal obžalovaný,“ uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Jíchová.

Státní zástupce byl přesvědčen, že nedbalost ze strany Kopeckého při přípravě a zajištění stěhovacích prací vedla v konečném důsledku ke smrti poškozeného. Opíral se přitom o závěry znalců z oblasti bezpečnosti práce ve stavebnictví, podle nichž transport břemene v podmínkách, jaké v úzké zvonici panovaly, vyžadoval přesně stanovený a zpracovaný technologický postup.

Práce mimo objednávku

„Zvolený postup byl nepřipravený, nepromyšlený a nezodpovědný. Prostorové možnosti neumožňovaly bezpečné snášení nákladu. Vybavení pracovníků pouze popruhy neodpovídalo bezpečnému postupu prací a chybělo odborné vedení osobou mající zvláštní oprávnění, jak to předepisuje zákon,“ upozornil žalobce s odkazem na znalecký posudek.

Kopecký argumentoval tím, že snesení antény už bylo mimo objednávku. „Na místě jsem nebyl osobně přítomen, řídili si to tam zástupci objednavatele, tedy lidé od operátora a jeho montážní firmy,“ prohlásil.

Předpokládal prý, že půjde o standardní stěhování. „Nečekal jsem, že zařízení bude nutné i snést ze zvonice kostela po točitých schodech,“ uvedl. Při své obhajobě také tvrdil, že si na stěhování najal jako subdodavatele Josefa Šnobla, který měl mít pracovní četu na povel.

Anténa vážila 150 kg

Podle Kopeckého pochybil Šnobl tím, že nechal 150 kilogramů vážící bednu nést stěhováky po příkrých dřevěných schodech ze zvonice kostela. A právě při sestupu se pod jedním ze čtveřice nosičů prolomil schod a přes 150 kilogramů vážící bedna se sesunula na mladíka přidržujícího náklad zespodu. Přimáčkla mu hlavu ke zdi a způsobila takové zranění, které neměl šanci přežít.

Šnobl u soudu prohlásil, že mu Kopecký jen zavolal, ať sežene ještě nějaké lidi a jsou připraveni na určitý den a hodinu. Žádné další instrukce ohledně rizikovosti práce nedostal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám