Hlavní obsah

Syn poslal uvězněnému otci do Valdic pervitin

– Jičín
Právo, Vladislav Prouza

Sáček s pervitinem skrytý v balíčku mezi potravinami odhalili pracovníci vězeňské služby v zásilce mířící do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Padesátiletému vězni drogu poslal jeho 28letý syn. Zásilka fiktivně směřovala na adresu jiného vězně, což mělo vězeňskou službu zmást. Případem se zabývá policie.

Foto: Policie ČR

Obsah zachycené zásilky.

Článek

Otec odesílatele zásilky během vyšetřování případu věznici opustil. Vypršel mu trest. „Hrozí, že se do vězení brzy vrátí na dalších až pět let,“ uvedl policejní mluvčí Aleš Brendl.

Syn, jenž byl za drogové delikty v minulosti už trestán, může za recidivu strávit za mřížemi i 10 let.

Foto: Policie ČR

Obsah zachycené zásilky.

„Kontrole všech zásilek adresovaných vězňům se intenzivně věnujeme,“ podotkla mluvčí valdické věznice Eva Francová.

Vězně, o jehož příchylnosti k drogám se vědělo, policisté stíhají mimo jiné za zorganizování zásilky, která ale byla adresována na někoho jiného, protože on sám byl pod větším dohledem ostrahy. „Šlo o zastírací manévr s využitím méně nápadného vězně,“ podotkl Brendl.

Synovi hrozí postih za zločin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Podíl spoluvězně, na jehož adresu balík s drogou putoval, policisté prověřují. „Záleží, do jaké míry byl do případu zainteresován. Obvinění jsou zatím otec se synem,“ upřesnil Brendl.

Foto: Policie ČR

Obsah zachycené zásilky.

Policie ročně prošetřuje zhruba desítku poštovních zásilek s drogou odhalených vězeňskou službou ve Valdicích. „Ve většině případů se kriminalistům daří vypátrat nejenom samotné odesílatele, ale rovněž i vězně, kteří vše vymýšlejí a organizují,“ uvedl Brendl.

Drogy a různé nepovolené léky představují za zdmi věznice lukrativní obchodní artikl. Cena psychotropních látek je tam mnohonásobně vyšší než na svobodě. Některým vězňům to umožňuje slušný přivýdělek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám