Hlavní obsah

Divadlo a skandál, označil exšéf pražské dopravy Dvořák soud v jízdenkové kauze

Právo, Matěj Říha
Praha

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák u soudu odmítl, že by manipuloval se zakázkami. Podle obžaloby kvůli tomu vznikla podniku škoda nejméně 457 miliónů korun. Jízdenkovou kauzu, kde kromě Dvořáka figuruje dalších 16 lidí včetně lobbisty Ivo Rittiga, začal v úterý rozplétat pražský městský soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud začal projednávat kauzu jízdenek pro pražský dopravní podnik. Na snímku obžalovaný bývalý ředitel DPP Martin Dvořák

Článek

Obžaloba zahrnuje tři různé zakázky DPP. Nejznámější z nich je tisk jízdenek papírnou Neograph, odkud údajně putovaly peníze k Rittigovi přes karibskou firmu Cokeville Assets. Další se týkají zajištění prodeje jízdenek firmou Cross Point a elektronické jízdenky od firmy Crowsnest. Všechny zakázky údajně záměrně zmanipuloval Dvořák.

Dvořák, který DPP vedl mezi roky 2007 a 2011, předstoupil k výpovědi jako první ze skupiny obžalovaných. Na výpomoc si přinesl prezentaci, kde se prostřednictvím grafů a tabulek snažil dokázat, že byl dopravní podnik v době jeho vlády v dobré finanční kondici. Tvrdí, že po jeho odchodu se ekonomická situace firmy zhoršila.

„Je pro mě důležité, abyste mě vnímali jako manažera, který tam nepřišel krást. Příběh posledních sedmi let považuji za naprosto neuvěřitelný a skandální,“ zmínil v úvodu monologu Dvořák. Odmítl také, že by schválně ukončil smlouvy s původními dodavateli, a popřel následnou manipulaci s tendry, aby je získaly předem dohodnuté firmy.

Rittig zřejmě až v prosinci

Už při ranním příchodu k soudnímu jednání Dvořák proces označil za divadlo. Je přesvědčen o tom, že proti němu nejsou žádné důkazy. „Nevznikla žádná škoda, vše bylo podle zákona,“ řekl.

Státní zástupce Adam Borgula viní část obžalovaných ze zpronevěry a ze sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek DPP. Další část pak z praní špinavých peněz. Obžaloba je přesvědčena, že peníze vyvedené z dopravního podniku a následně zlegalizované řadou transakcí v daňových rájích, končily u Rittiga s Dvořákem. Oba muži to však popírají.

Rittig se účastnil pouze dopoledního zahájení soudního líčení. Z odpolední části a říjnového pokračování soudu se omluvil. Jeho výpověď před soudem tak zřejmě zazní až v prosinci. „Nebude to nic dlouhého,“ řekl novinářům Rittig při odchodu ze soudní síně. Kauzu jinak nechtěl příliš rozebírat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám