Hlavní obsah

Prosime vás abyste raději to zaplatili. Policie varuje před podvodníky s falešnými fakturami

– Pardubice

Pardubická policie v sobotu varovala lékaře a podnikatele před podvodníky, kteří rozesílají faktury za údajně sjednané reklamní služby a požadují peníze. Kriminalisté evidují již desítky poškozených. Rozesílané mailové zprávy podle policie obsahují spoustu chyb.

Foto: Policie ČR

E-maily, které chodí lékařům od podvodníků.

Článek

Policisté dosud neví, zda za falešnými maily, ale i telefonáty, stojí jeden pachatel nebo více lidí. V telefonu každopádně podvodníci hovoří špatně česky.

„Pachatelé kontaktují různé podnikatele, firmy a především lékaře a požadují peníze jako platbu za údajně sjednané reklamní služby. Své žádosti o platbu často doplňují výhrůžkou exekuce, vložením do registru dlužníků nebo případným zablokováním bankovního účtu,“ uvedla mluvčí Markéta Janovská.

Někteří už zaplatili

Poškozených jsou podle ní desítky, ale policie předpokládá, že počet je mnohem větší. Někteří za služby zaplatili, aniž by cokoliv prověřovali. Zprávy mají mnoho gramatických chyb a je možné, že podvodníci používají internetový překladač.

„Prosime vás abyste raději to zaplatili aby nemalý zbytečného poplatku ja z firmu po kontrole vypravěl a žádné náklady o firmy jste nedostali a proto byste měli zaplatit čim dříve,“ uvádí se v jednom emailu podepsaném vymáhacím agentem. „Mame nahrávání hovor, kde jste souhlasili s registrací,“ uzavírají podvodníci špatnou češtinou.

„Policisté proto apelují na občany, firmy a zvláště lékaře – kdokoliv z vás, kdo byl takto osloven nebo obdržel fakturu na reklamní služby, ověřte si, zda jste si uvedené služby opravdu objednali a případně si nechte poslat smlouvu. Jinak za služby neplaťte,“ varovala Janovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám