Hlavní obsah

Zatoulaná mamba se našla, byla v sousedství

Aktualizováno

Jedovatá mamba zelená, která uštkla majitelku v pražských Hlubočepích a několik dní byla neznámo kde, se našla. Žena v zahrádkářské osadě v Hlubočepích oznámila, že našla zeleného hada asi 200 metrů od domu, odkud unikl. Následně byla mamba odchycena.

BEZ KOMENTÁŘE: Odchyt mamby v pražských HlubočepíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Mambu jsme našli kousek od domu. Jak se nám udělalo hezké počasí, tak - jak jsme předpokládali - ona z toho studeného bytu se snažila najít teplo,“ uvedl herpetolog Tomáš Bublík.

Foto: David Ř. pro Novinky.cz

Mamba na strmě krátce před odchytem

Mamba se podle něj mohla z domu dostat po stupačkách či dírou ve zdi. „V nedalekém sousedství byla spatřena na stromě a byla odchycena a je v pořádku. Žádné nebezpečí nehrozilo, ke kousnutí by došlo jenom, kdyby ji někdo chytal, naštěstí se o to nikdo nepokoušel,“ podotkl.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Had byl odchycen nedaleko domu, z něhož unikl.

Had je podle něj hubený, vystrašený, asi dehydratovaný a také určitě podchlazený. „Těch 18, 19 stupňů, co dneska bylo, není ideální, ale jinak vypadá, že by měla přežít,“ dodal Bublík.

Rozhovor s herpetologem Tomášem BublíkemVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Muž, na jehož pozemku se had našel, uvedl, že zvíře nejdříve zahlédla jeho žena, když šla k sousedce. Mamba se prý plazila po zemi a pak vyšplhala do bezinky. Podle něj plaz nejevil moc velkou aktivitu a vypadal vyčerpaně.

Rozhovor s majitelem pozemku, kde se mamba našlaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Tady jsme ji hlídali z okna,“ vylíčil čekání na odchyt mamby. „Nejdřív přišel jeden a shodil ji dolů a pak přišel ještě herpetolog a dal ji do krabice,“ popsal pak samotnou akci.

Chovatelka je v nemocnici

Policie po mambě pátrala od úterního večera. Ve středu byly nachystány nástrahy, ale plaz se do nich nechytil.

Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují, majitelku zvířete ale nemohou vyslechnout, neboť plaz ženu uštknul. Ačkoliv jí bylo aplikováno antisérum, žena je od té doby v umělém spánku a její zdravotní stav je vážný.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

V zahrádkářské osadě v Hlubočepích našla žena zeleného hada

Podle Státní veterinární správy případný chov mamby nebyl schválený.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odchycený had v boxu

Mamba zelená je rychlý, hbitý, útočný a vysoce jedovatý stromový had, který žije v západní Africe. Její přirozenou potravou jsou především ptáci a drobní savci včetně hlodavců. Kořist loví v korunách stromů i na zemi. Její jed je vysoce toxický. Pokud není okamžitě zahájena léčba, může uštknutý člověk zemřít na udušení způsobené ochrnutím dýchacího svalstva.

Nebezpečný had
Jed mamby je vysoce toxický, obsahuje více složek. I v případě, že se podaří pacientovi podat antisérum, není to samospasitelná léčba. V některých případech toxiny startují řadu patofyziologických dějů, například DIC, což je stav, pro který je charakteristický vznik mnohočetných krevních sraženin v cévách, což může vést k těžkému poškození orgánů a selhání jejich funkce jako následek ucpání cév. Postižená mohou být například játra, ledviny či plíce. Dochází k ischemii tkání a poté k těžkému a obtížně zastavitelnému krvácení. Může nastat extravazace (únik tekutiny mimo cévy), tkáňové destrukce, selhání ledvin. Samostatnou kapitolou postižení hadím kousnutím je nespecifická alergická reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám