Hlavní obsah

Hacker nabízel policistovi úplatek 384 miliónů, dostal tři roky

– Brno

Městský soud v Brně v pátek poslal na tři roky do vězení hackera Petra Křístka, který podle obžaloby nabízel policistovi úplatek 384 miliónů korun. Policista ale vše nahlásil nadřízeným. Druhý muž dostal podmíněný trest. Podle obhajoby šlo o policejní provokaci. Rozsudek není pravomocný, Křístek se na místě odvolal, zbylé strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby na konci loňského roku policistu kontaktoval jeho známý, který věděl, že dotyčný vyšetřuje počítačového hackera ze severní Moravy Křístka. Křístek byl už v minulosti ve vězení za podvody, díky svým počítačovým znalostem vylákal od lidí velké částky, když prolomil e-mailové účty a vydával se za majitele adresy.

Peníze za cizí faktury si nechal poslat na účet, zboží lidé nikdy nedostali. Kriminalisté Křístkovi v roce 2015 při domovní prohlídce zabavili i harddisk, na kterém byla údajně uložena zašifrovaná data vedoucí k více než 3200 bitcoinům. Jejich hodnota by na soudobém trhu byla bezmála půl miliardy korun.

Jeden policistův známý spolu s druhým obžalovaným Františkem Laššákem policistovi podle obžaloby letos v únoru na Křístkův popud nabídli, aby harddisk původnímu majiteli přinesl nejprve za statisíce, pak za desítky miliónů, poté za polovinu hodnoty bitcoinů na disku, v přepočtu za 384 miliónů korun.

Prý šlo o provokaci

Policista to ale nahlásil kolegům, kteří následně sledovali všechny kroky včetně setkání policisty se samotným Křístkem. Policistův známý, který ho ohledně disku kontaktoval, je duševně nemocný, proto mezi obžalovanými chyběl. Soud tak vinnými z uplácení uznal Křístka a Laššáka. Laššák dostal dva roky vězení podmíněně odložené na tři roky.

"Oba naplnili skutkovou podstatu zločinu, motivem bylo získání finančního prospěchu, disk chtěli získat za každou cenu," uvedla v odůvodnění soudkyně Barbora Sýkorová. Doplnila, že není zřejmé, zda se na disku opravdu nacházejí bitcoiny, ale policistovi byly nabízeny.

Podle obhajoby šlo o policejní provokaci, kdy se policisté aktivně podíleli na posílení děje. Policista podle obhájců na oba obžalované aktivně působil a překonával v nich nedůvěru a strach. Křístek uvedl, že měl za to, že se vše řeší oficiální cestou, podle něj Laššák vystupoval jako agent slovenské informační služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám