Hlavní obsah

V Prachovských skalách se zřítil horolezec, letěl pro něj vrtulník

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachovské skály
Aktualizováno

Královéhradečtí záchranáři pomáhali v neděli osmatřicetiletému horolezci, který se zřítil z jedné z kamenných věží v areálu Prachovských skal. Pro zraněného letěl vrtulník z Jičína, přičemž pilot musel při přistání manévrovat v náročném terénu mezi skálami.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Záchranáři pomáhali horolezci, který se zřítil v Prachovských skálách

Článek

Operátoři tísňové linky se o horolezci dozvěděli krátce po 14. hodině. Muž se zřítil ze zhruba osmimetrové výšky a utrpěl vážná zranění.

Podle policie se ze skály zvané Bezejmenná věž zřítil cizinec, který byl lézt se svou devětadvacetiletou přítelkyní.

„Horolezec měl vylézt do výšky zhruba 10 metrů, kde se ve skále nacházelo první bezpečnostní jisticí oko. Do něho se chtěl muž karabinou zajistit. To se mu však z důvodu podklouznutí nepodařilo a muž se zřítil dolů,“ upřesnil mluvčí policie Aleš Brendl.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Záchranáři pomáhali horolezci, který se zřítil v Prachovských skalách

Mluvčí zdravotnické záchranky Ivo Novák uvedl, že v náročném terénu Prachovských skal jeho kolegové často využívají tzv. podvěsu pod vrtulníkem, tentokrát se ale pilotovi podařilo přistát v bezprostřední blízkosti zraněného.

Foto: ZZS Královéhradeckého kraje

Záchranáři pomáhali horolezci, který se zřítil v Prachovských skalách

„Zdravotníci muži poskytli potřebnou přednemocniční péči a zafixovali jej ve speciálních transportních prostředcích. Poté byl horolezec převezen do traumacentra v královéhradecké nemocnici,“ dodal mluvčí s tím, že muž se záchranáři komunikoval a nebyl v přímém ohrožení života.

Reklama

Výběr článků

Načítám