Hlavní obsah

Sprejer popsal Adršpašské skály nápisem 21. srpen FŮJ

Neznámý vandal posprejoval skalní útvar Milenci v Adršpašských skalách na Náchodsku. Bílou barvou na něj napsal „21. srpen FŮJ”. V minulém týdnu policie informovala o sprejerovi, který pomaloval Prachovské skály v CHKO Český ráj.

Foto: Policie ČR

V Adršpašských skalách na Náchodsku někdo poškodil jeden z nejznámějších skalních útvarů zvaný Milenci.

Článek

Vandal musel být zřejmě horolezec, protože nápis se nachází ve výšce asi 60 metrů a má na výšku asi 1,5 metru a na šířku okolo pěti metrů.

„Výsledný nápis je na majetku podléhajícímu ochraně podle zvláštního předpisu a jeho zhotovení vykazuje znaky spáchání protiprávního jednání. Škodu vyčíslenou zatím nemáme. Podle výše způsobené škody může jít buď o přestupek proti majetku, nebo o přečin poškození cizí věci s trestní sazbou až do tří let odnětí svobody," uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Foto: Policie ČR, ČTK

Nápis je ve výšce 60 metrů

Podle ní se nápis objevil zřejmě okolo 21. srpna, kdy si Češi připomínali 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.

„Nápis je v místě, kde už podobný nápis jednou vznikl, a to v roce 1969. Nápis vypadá jako ten původní,” řekla Prachařová.

Chráněné skály

Národní přírodní rezervace Adršpašské skály je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou největším celistvým skalním městem v České republice. Mezi turisty jsou známé některé skalní útvary, například právě Milenci či Starosta a Starostová.

Lezec, publicista a autor průvodců Pavel Lisák v knize Vysoká hra uvedl, že původní nápis na Milencích se objevil přesně rok po okupaci 21. srpna 1969 a namalovali ho dva náchodští horolezci. Podle pamětníků trvalo několik dní, než se Veřejné bezpečnosti podařilo nápis "21. srpen FŮJ" odstranit. Nikdo z oslovených horolezců se k odstranění zpočátku neměl.

„Pár dní to tam bylo. Pak tam nakonec někoho vyhnali. Snad nějakýho študáka – řekli mu, že když to nezamaže, tak ho vyhodí ze školy,” uvedl František Jaroš v rozhovoru na webu www.emontana.cz.

Od minulého týdne policie vyšetřuje také vandalství v Prachovských skalách v CHKO Český ráj. Čmáranice našla policie se strážci přírody na pěti místech. Odstranit je bude složité, ne-li doslova nemožné. Případem se zabývají policisté s podezřením na trestný čin poškozování cizí věci. [celá zpráva]

Sprejeři počmárali chráněné Prachovské skályVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám