Hlavní obsah

Za sexuální hrátky nabízel muž z Královéhradecka dívkám dárky, dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Za pohlavní zneužití a svádění k pohlavnímu styku dvou nezletilých dívek poslal královéhradecký krajský soud v úterý třiačtyřicetiletého Jana Turci na tři roky do vězení. Vzhledem k celkovým okolnostem případu i dosavadní trestní bezúhonnosti byl trest obžalovanému podmíněně odložen na zkušební dobu pěti let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Jan Turci u soudu v Hradci Králové

Článek

Rozsudek je pravomocný, obhajoba i obžaloba se vzdaly práva odvolání. Dívkám bylo v době, kdy je muž z Královéhradecka nemístně sexuálně atakoval, deset a patnáct let.

Mladší z poškozených měl začít obtěžovat po pololetním vysvědčení roku 2015. Za to, že mu bude po vůli, jí poskytoval sladkosti, placený měsíční tarif na telefon a další dary.

Podobně nabízel za společný sex starší poškozené v průběhu letních prázdnin 2016 koupi lepšího telefonu či pořízení nových bot.

Osahávání a štípání

Podle Jana Turci neodpovídala obžaloba jeho osobnosti. Soud však slovy předsedy senátu Miroslava Mjartana neshledal žádnou indicii, že by se proti němu někdo spikl. „Bylo svědecky, a to nejen výpověďmi poškozených, ale i dalších svědků, prokázáno, že si k sobě děvčata zval. A že jeho chování k nim bylo nestandardní,“ uvedl Mjartan.

Dívkám, zejména mladší z nich, nabízel, aby si k němu šla lehnout, osahával ji na prsou a přes oblečení štípal na přirození. Svědkyně viděla i jeho ruku v dívčiných kalhotkách. „Takové sexuální praktiky nejsou vůči osobám mladším 15 let přípustné,“ upozornil soudce.

Netrpí deviací

Oproti obžalobě ale nebylo Turcimu přičteno k tíži znásilnění nezletilé. „Tento skutek senát přiřadil k trestnému činu pohlavní zneužití, neboť násilí či využití bezbrannosti poškozené nebylo prokázáno. Stojí tu výpověď proti výpovědi,“ vysvětlil soudce.

„Vůči nezletilým se choval relativně dobře. Poskytoval jim zázemí, kterého se jim nedostávalo doma,“ zdůvodnil soudce podmínečný trest a odkázal i na dobré hodnocení osobnosti obžalovaného.

Ten navíc netrpí sexuální deviací. Jeho zaměření na mladičké dívky lze charakterizovat spíš jako náhražku sexu. „Je nyní na něm, aby prokázal, že to, co se dělo, se už opakovat nebude,“ dodal předseda trestního senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám