Hlavní obsah

Nabodla se sama, tvrdil muž. Za pokus o vraždu pošťačky dostal 15 let

Novinky, bad
Praha

Za pokus o vraždu poštovní doručovatelky dostal v pondělí u Krajského soudu v Praze 54letý Jindřich Miřetínský 15 let vězení. Muž vražedný úmysl odmítl, tvrdil, že se žena na zbraň nabodla sama. Přiznal nicméně, že jí ukradl tašku s 68 tisíci korun. Miřetínskému hrozilo až 12 let vězení, případně i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Jindřich Miřetínský u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Událost, jak ji popsal pan obžalovaný, nemá oporu v dalších důkazech. Především tu verzi vyvrací výpověď poškozené,“ odmítla tvrzení předsedkyně soudního senátu Iva Říhová. „Ta výpověď je bezezbytku podpořená ostatními důkazy, které byly opatřeny,“ dodala.

Podle ní šlo jednoznačně o pokus o vraždu a Miřetínského jednání bezprostředně směřovalo k úmyslnému usmrcení poškozené. „K dokonání činu nedošlo souhrou šťastných okolností,“ podotkla soudkyně.

Miřetínský podle obžaloby přepadl letos v únoru na mladoboleslavském sídlišti 48letou poštovní doručovatelku, svou známou. Vešel za ní do vchodu, a když rozdávala poštu, zezadu k ní přistoupil, vytáhl podlouhlý ostrý předmět – ve výpovědích figuruje jak nůž, tak šroubovák – kterým ji několikrát bodl do krku. Poté ženu ještě bil rukojetí a vytrhl jí tašku s 68 tisíci korunami, které měla na vyplácení důchodů.

Miřetínského podle státního zástupce vyrušila kolemjdoucí žena a muž z místa činu utekl. Napadené doručovatelce zachránila život přivolaná záchranná služba. Muže policie dopadla asi po dvou hodinách.

Miřetínský u soudu vypovídat odmítl, soudkyně Iva Říhová tak přečetla jeho výpověď na policii. Tam muž uvedl, že ženu nepobodal. Připustil, že byl na místě činu, měl v ruce nůž, ale „určitě nedošlo k řezání“.

Připravil si převlek

Miřetínský měl prý plán. Loni dostal z rozvodového řízení 230 tisíc korun, které ale během několika málo měsíců investoval do svého stánku s občerstvením.

„Přemýšlel jsem, jestli by nešlo nějak udělat, aby (poškozená) ztratila tu tašku s penězi,“ uvedl Miřetínský.

Se svou známou se o plán před osudným únorovým dnem nepodělil, nicméně se na něj připravil. Na pošťačku si počkal, a když vešla do domu, přistoupil k ní. „Zeptal jsem se jí: ,Dášo, co udělat podvod s penězma?‘ Okamžitě řekla: ,Ne‘,“ uvedl Miřetínský. Vytáhl proto nůž a přitlačil jí ho ke krku.

„Snažil jsem se jí sundat tašku s penězi, v tu chvíli se začala strašně bránit. Chtěl jsem jí tu kabelu vytrhnout ještě větší silou, a jak tu kabelu přitahovala k sobě, tak se krkem nabodla na ten nůž, a to asi čtyřikrát,“ popsal Miřetínský situaci.

„Najednou spadla na zem a křičela: ,On mě chce zabít!‘ “ dodal.

Znali se patnáct let

Soudní znalkyně Olga Plocková Tatičová ale jeho teorii vyloučila. I sama pošťačka napadení popsala trošku jinak.

„Vlezl za mnou do vchodu, rozdávala jsem poštu. Zasyčel, vytáhl nůž, řekl: ‚Jak chceš‘ a bodnul mě,“ uvedla napadená žena.  Miřetínský se prý na chvíli zarazil a pak začal bodat dál. Ženě se podařilo utéci ven, tam ji ale muž podle jejích slov dostihl a znovu ji napadl.

„Mlátil mě rukojetí dál. Viděl, že ze mně stříká krev, a utekl,“ pokračovala žena.

Miřetínský se pak za zraněnou znovu vrátil. „Ptal se mě: ‚Stalo se ti něco?‘ Já mu odpověděla: ‚Ty hajzle, tys mě sem přišel zabít a ptáš se mě, jestli se mi něco stalo?‘“ Miřetínský jí prý poté uštědřil asi tři rány pěstí, vyrval jí tašku s penězi a utekl.

Obžalovaný se s pošťačkou znal asi patnáct let, v minulosti spolu i chodili, rozešli se necelý rok před činem. „Chtěl jsem s ní být kamarád, myslím, že ona se mnou také chtěla být kamarádka,“ podotkl Miřetínský. Podle napadené to zas tak přátelské nebylo.

Miřetínský ji prý pronásledoval, posílal jí SMS zprávy typu: „Já tě miluju a ty na mě se*eš“. Případně jí vyhrožoval, že pokud za ním nebude chodit, zavolá jejímu současnému příteli. „Nebyly mezi námi žádné konflikty. Pouze mi řekla, abych jí nenadbíhal,“ komentoval jejich vztah Miřetínský.

Žena po obžalovaném žádala 104 tisíce korun za ušlý výdělek, bolestné a psychické útrapy, soud jí náhradu škody přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám