Hlavní obsah

Zdrogovaný mladík kradl v Brně autobusy a jezdil na výlety, dostal 15 měsíců

Právo, Petr Kozelka

Nemá řidičák, ale přesto ho něco neodbytně táhlo k řízení autobusů. Teprve 19letý Miloslav Dvořák se letos na začátku ledna dvakrát vydal na brněnské autobusové nádraží, tam ukradl autobus a vydal se s ním na cestu po Brně a okolí. Brněnský Krajský soud za to už šestkrát trestaného mladíka poslal na 15 měsíců do vězení a nařídil mu ochrannou léčbu.

Miloslava Dvořáka přivedla k soudu eskortaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Mladík trpící psychickým onemocněním se osudný den posilnil několika pivy, na to si dal marihuanu a extázi a vydal se na autobusové nádraží. Tam u jednoho z autobusů našel klíče ukryté na předním kole a vydal se na cestu. Nakonec vůz nechal na Vyškovsku, když se mu podařilo porouchat převodovku.

Hned druhý den svou akci zopakoval. Vzal si několik tablet extáze, ukradl další autobus a projížděl se po Brně, až naboural. Vůz tedy odstavil a odešel. Následující den se pro něj vrátil a absolvoval další jízdu po Brně a okolí, dokud jeho jízdu neukončila policejní hlídka.

Brněnský městský soud už dříve potrestal mladíka za ohrožení pod vlivem návykové látky 15 měsíci vězení a zakázal mu na 4,5 roku řídit. Ale nenařídil mu žádné ochranné léčení, přestože podle znaleckého posudku mladík trpí duševní nemocí. Proti tomu se odvolal státní zástupce, a případ tak putoval k odvolacímu krajskému soudu.

Mírné tresty

„Nenavštěvuje psychiatra a neužívá léky. Nemá kritický náhled na své jednání, a pouze pokud se bude léčit, bude schopen vést řádný život,“ prohlásil státní zástupce.

Ani mladíkův advokát proti případné nařízené léčbě neprotestoval. „Jeho neléčená nemoc může být určitým předpokladem pro páchání trestné činnosti,“ připustil.

Ani sám Dvořák se proti soudně nařízenému léčení nevzpouzel. „Souhlasím, že bych měl mít ochrannou léčbu. Neměl jsem v tu dobu svého psychiatra a k novému jsem měl jít až v lednu, týden poté, co mě zavřeli. Léky jsem nebral proto, že jsem měl takovou kombinaci, která mě uspávala a nemohl jsem vůbec fungovat,“ uvedl Dvořák.

Soudní senát v čele s Josefem Teplým se nad nařízením ochranného léčení nijak nerozpakoval. „V zájmu ochrany společnosti i samotného pana obžalovaného bude, aby ochrannou léčbu v ambulantní formě absolvoval,“ nepochyboval Teplý.

Soudci ale jedním dechem uvedli, že prvostupňový soud byl k mladíkovi až příliš mírný.

„Nevlastní řidičské oprávnění, v obou případech se zmocnil autobusů po požití alkoholu a návykových látek. Jeho trestná činnost měla být kvalifikována jako obecné ohrožení. Je to už jeho šesté odsouzení, zatím dostával podmíněné a alternativní tresty. Doufáme proto, že si z vězení vezme ponaučení a že se bude léčit. Pokud ne, je tu předpoklad, že se dostane do jednací síně znovu,“ zdvihl varovný prst soudce Teplý.

Reklama

Výběr článků

Načítám