Hlavní obsah

Na Ještědu hořel les, hasiči vodu shazovali letadlem a vrtulníkem

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Michael Polák, kub

S požárem lesa v těžce přístupném terénu u vysílače na Ještědu bojovalo v pondělí 19 jednotek hasičů. Na místě zasahoval také vrtulník s vakem na vodu a letadlo, které rovněž shazovalo vodu. Krátce po 13:00 se podařilo najít ohnisko požáru, a ten se tak dál nešířil. Dohašování ale ještě podle hasičů potrvá.

Na Ještědu hoří lesVideo: Pro Novinky.cz Jakub Přadka , Novinky

 
Článek

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen krátce před 11:00. Oheň se šířil na zadní straně Ještědu ve stráni pod vysílačem. Původní hlášení ukazovalo na menší požár klestí, ale na Ještědu fouká silný vítr a hasiči měli obavy z šíření.

Hasiči povolali všechny jednotky, které mají k dispozici. „Vzhledem k větru a suchu a nepřístupnému terénu bylo nutné zasáhnout rychle,“ řekla mluvčí hasičů v Libereckém kraji Pavlína Bílková.

Lokalizovat ohnisko požáru se podařilo hasičům ve 13:10. „Dál se tedy nešíří, stále ale není zcela zlikvidovaný,“ uvedla mluvčí. Dohašování ale podle jejího odhadu ještě potrvá. „Je to na rozloze jednoho hektaru,“ upřesnila.

Při hašení pomáhalo také letadlo a vrtulník. „Bylo provedeno dvacet shozů vody,“ upřesnila Bílková s tím, že nasazení letounů bylo velmi efektivní.

Pondělní požár lesa na vrcholu Ještědu v Liberci. Archivní videoVideo: Michael Polák, Právo

Na místě zasahovalo celkem 19 hasičských jednotek, tedy zhruba stovka záchranářů, kteří museli mít dýchací přístroje. Bílková Novinkám sdělila, že byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu, který je mimo standardní čtyřstupňovou škálu.

Příčinu požáru bude řešit vyšetřovatel, podle mluvčí se nabízí celá řada možností, například nedopalek cigarety nebo předmět pohozený v lese, který se mohl vlivem počasí rozhořet.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na vrcholu Ještědu v Liberci hoří les

Na vrcholu Ještědu zůstalo v pondělí odpoledne 14 hasičských jednotek. „Stále prolévají místo požáru. Lesní požáry jsou extrémní, rády prohořívají a objevují se jinde, takže i po ukončení požáru tu jako dohled zůstane jednotka dobrovolných hasičů," dodala mluvčí.

Uzavřena byla cesta na vrchol od parkoviště Ještědka. Samotný horský hotel a vysílač na vrcholu Ještědu ale zůstal otevřený.

Kabinová lanovka jen směrem dolů

„Lidi z hotelu jsme evakuovat nemuseli, bezprostřední nebezpečí jim nehrozilo. Někteří odešli, mnozí ale zůstali," dodala Bílková.

"Lidé seděli v restauraci u oběda a pozorovali práci hasičů," doplnila Milena Lánská ze společnosti Ještěd, která hotel provozuje.

V provozu zůstala i sedačková lanovka Skalka. Kabinová lanovka vozila lidi jen směrem dolů. Provoz nahoru zahájí podle přednosty Vladimíra Štěpána až v 15:00.

Foto: Michael Polák, Právo

Dým stoupá z požáru na Ještědu.

Hasiči se podle jejich mluvčí snažili z kraje zásahu vyklidit okolí hotelu a lidem doporučovali, aby se vrátili lanovkou dolů do Liberce.

„Není to žádná evakuace hotelu, nikdo není ohrožený ani zraněný, pouze jde o to, aby hasiči měli prostor a klid na práci,“ řekla dopoledne Bílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám