Hlavní obsah

Squatteři, kteří obsadili Šatovku, si odpracují 50 hodin, potvrdil soud

– Praha

Městský soud v Praze potvrdil ve středu tresty obecně prospěšných prací pro devět squatterů, kteří v únoru obsadili usedlost Šatovka. Každý odpracuje 50 hodin. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní squatteři u soudu

Článek

Odvolací senát potvrdil trest, který aktivistům v březnu uložil Obvodní soud pro Prahu 6. Zrušil ale část, podle které měli Praze uhradit škodu 6100 korun. Tu podle obžaloby způsobili vniknutím do domu.

Předseda senátu Luboš Vlasák upozornil, že žalobkyně nepředložila jediný důkaz, že škodu způsobili právě obžalovaní. Státní zástupkyně v odvolání sice uvedla, že aktivisté čelili obžalobě jako spolupachatelé, a pokud trestný čin spáchali úmyslným společným jednáním, odpovídají za něj tak, jako by jej spáchali sami, s tím však soud nesouhlasil. "Tvrzení, že když tam byli všichni, tak za to můžou všichni, nemůže u soudu obstát," řekl Vlasák.

Kdyby vylezli na barák a vyvěsili tam transparent, nebyli by odsouzeni.
soudce Vlasák

Doplnil, že také nikdo nebyl obžalován z poškození cizí věci. Odvolací soud také mírně upravil znění rozsudku. Někteří z obžalovaných totiž Šatovku opustili před 14. únorem, kdy poslední vyvedla policie. Původní rozsudek to ale nezohlednil. "Nemůžeme jim dávat za vinu, že v budově setrvali až do 14. února, když už v té době dávno seděli v cele předběžného zadržení," řekl Vlasák.

Soudce vysvětlil hranici přestupku

Obhájkyně aktivistů Věra Nováková žádala, aby byli obžalovaní zproštěni, případně bylo jejich jednání posouzeno jako přestupek. V odvolání poukazovala mimo jiné na rozhodnutí soudů v obdobných případech. Zmínila například loňské rozhodnutí Ústavního soudu, kde senát určil, že se justice musí znovu a důkladněji zabývat tím, zda byl squatting v pražské usedlosti Cibulka skutečně trestným činem.

Podle Vlasáka jde však o odlišnou situaci. Squatteři v Cibulce měli původně smlouvu s majitelem zámečku. Ten ji ale vypověděl a podal na squattery trestní oznámení. Vlasák obžalovaným vysvětlil, kde je podle jeho názoru hranice mezi přestupkem a trestným činem. Všichni, kteří stáli před soudem, odmítli Šatovku opustit i poté, co je k tomu vyzval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Devět obžalovaných ani na tuto výzvu nereagovalo a v domě se zabarikádovali. "To posunuje jednání za hranici přestupku," řekl Vlasák.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní squatteři u soudu

Tresty, které ve středu potvrdil, jsou podle soudce minimální. "V tomto případě se obávám, že tresty nemají žádný smysl, ale musíme je uložit," řekl. "Chceme, aby si uvědomili tu hranici. Kdyby vylezli na barák a vyvěsili tam transparent, nebyli by odsouzeni. Kdyby uposlechli výzvy vlastníka, nebyli by odsouzeni," doplnil.

Obžalovaní vinu nepopřeli. „Přijde mi zvrácené, když domy zůstávají prázdné,“ řekla jedna z obžalovaných Zuzana Brodilová. „Jsem si vědoma, že jsem jednala protiprávně, jsem ale přesvědčena, že mé jednání bylo legitimní,“ konstatovala.

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři obsadili usedlost ŠatovkaVideo: Novinky

Obžalovaní Šatovku obsadili začátkem února, a to bez souhlasu majitele. Přinesli si jídlo, vodu, zvukovou aparaturu a spací potřeby. Uvnitř se zabarikádovali, část z nich objekt opustila až přibližně po týdnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám