Hlavní obsah

Recidivista, který dostal 25 let, se stížností k Ústavnímu soudu neuspěl

Recidivista Adolf Doležal neuspěl s ústavní stížností. Má si odpykat 25 let ve vězení za loupežné přepadení vozu bezpečnostní agentury v Praze-Zličíně. Odmítnutí stížnosti, posledního mimořádného opravného prostředku, je patrné z justičních databází. Ústavní soud zatím nezpřístupnil odůvodnění.

Foto: Novinky

Recidivista Adolf Doležal

Článek

Činu se Doležal dopustil s komplicem Janem Čechem, jemuž justice vyměřila 12 let vězení. Čechovu stížnost odmítl Ústavní soud už loni. Konstatoval tehdy, že postup Městského soudu v Praze sice nebyl formálně perfektní, nebylo to ale tak závažné pochybení, aby vyžadovalo zásah ÚS.

Doležal s Čechem přepadli v březnu 2013 před obchodním domem IKEA auto bezpečnostní agentury Loomis s mnohamiliónovou hotovostí. Měli na sobě policejní uniformy, maskovali se kuklami a posádce hrozili zbraněmi.

Střílel na auto ze samopalu

Doležal na vůz vypálil dávku ze samopalu, přičemž jedna ze střel pronikla dovnitř, posádce se však podařilo ujet i s penězi. Doležalovo počínání soud vyhodnotil i jako pokus o vraždu.

Před pokaženým přepadením uloupili Doležal s Čechem peníze a zboží z herny ve středočeských Voticích. Předtím kradli traktory ze zemědělských družstev. Vinu popírali.

Doležal strávil ve vězení podstatnou část života. Dříve byl odsouzen například za vydírání, porušování domovní svobody nebo mnohonásobné krádeže. Média o něm začala rozsáhleji informovat poté, co ještě pod svým původním jménem Pavel Čech přepadl spořitelnu na Berounsku a společně s komplicem smrtelně zranil pokladní. Soudy mu za to uložily 14 let odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám