Hlavní obsah

Policista dal opilci dvakrát pěstí kvůli odplivnutí. Od soudu odešel bez trestu

Právo, Patrik Biskup

Krajský soud v Plzni rozhodl, že policista Vladimír T., který uštědřil předloni v červnu silně opilému muži dvě rány pěstí, sice reagoval nepřiměřeně, ale opilci nezpůsobil tak závažnou újmu, aby bylo možné jeho jednání posoudit jako trestný čin. Případ proto postoupil do kázeňského řízení jako přestupek.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Byl silně opilý, vrávoral a sotva se držel na nohou. V takovém stavu skončil Emil R. (47) předloni v červnu na sokolovské protialkoholní záchytné stanici. Policisty, kteří ho tam tehdy přivezli, slovně urážel a nakonec si před nimi odplivl. Od jednoho z nich za to schytal dvě rány pěstí.

Podle státního zástupce šlo o zákrok za hranou zákona, pro který policista neměl důvod. Sedmatřicetiletého praporčíka proto obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby. Žalobce policistovi vytýká, že nerespektoval pravidla zdvořilosti a nedbal cti, vážnosti a důstojnosti poškozeného.

„Nedodržel služební kázeň spočívající v nestranném, řádném a svědomitém plnění povinností příslušníka policie, které pro něj vyplývají z právních předpisů,“ tvrdí státní zástupce s tím, že k použití donucovacích prostředků nebyly splněny podmínky.

Reagoval prý nepřiměřeně

„Z důkazů lze dovodit, že obžalovaný fyzickým útokem na poškozeného reagoval na předchozí urážky a plivnutí. Tato reakce však nebyla profesionální a správná, policista se nechal vyprovokovat a reagoval nepřiměřeným způsobem,“ píše se v rozsudku, se kterým se Právo seznámilo.

Podle názoru soudu poškozený nepochybně zavdal příčinu, aby vůči němu policisté zakročili, nicméně v dané situaci úder pěstí do obličeje nebyl přiměřený a nebyl namístě.

„Byť je poškozený mohutné postavy a z tohoto důvodu nepochybně lépe fyzicky disponován než obžalovaný, tak se nacházel v silně podnapilém stavu, vrávoral, neudržel se vždy na nohou. Pro vycvičené policisty nemohl představovat žádnou výraznou hrozbu. Proto šlo ze strany obžalovaného o nezvládnutou a nepřiměřenou reakci,“ stojí dále v rozhodnutí plzeňského soudu.

Jiný závěr než žalobce zaujal soud v hodnocení následků policejního zákroku. Zatímco státní zástupce je přesvědčen, že zákrokem došlo k porušení základních lidských práv poškozeného, soud o tom má pochybnosti.

„Závažnou újmu vidí státní zástupce zejména v tom, že bylo porušeno právo na zachování lidské důstojnosti poškozeného garantované Listinou základních práv a svobod. V této souvislosti je ale třeba připomenout, že poškozený se již dříve v baru, který demoloval, svlékl do naha a rozhodně se tak lidsky a důstojně nechoval,“ uzavřel soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám