Hlavní obsah

Občanské spory se u soudů táhnou i přes šest let

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Civilní soudní spory, jako jsou rozvody manželů, tahanice o děti, obchodní války a různé druhy žalob jednoho člověka na druhého, se nejvíce táhnou na Krajském soudu v Ústí nad Labem, kde se na vyřízení čeká průměrně více než šest let. Naopak ve srovnání s Ústím si jako v rychlíku mohou připadat účastníci sporů u Krajského soudu v Českých Budějovicích, kde se lze výsledku dobrat za 580 dní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze statistik za rok 2017, které minulý týden představil odcházející ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Celorepublikový průměr délky civilního řízení u soudů se loni zvedl z 958 v roce 2016 na 1107 dní. Problémy jsou hlavně u krajských soudů. Pelikán tvrdí, že v tom hrají roli ještě resty z minulosti.

„Agenda tam prakticky dobíhá nebo se výrazně omezuje, protože většinu tvoří obchodní věci, které se před pár lety přesunuly na okresní soudy, a ony teď dosuzují věci, které tam ještě jsou,“ dodal ministr.

Vrásky na čele ministrovi přidělávají i trable s trestními řízeními, jejichž délka narůstá. Krajské soudy v rámci justiční struktury rozhodují o složitějších zločinech, kde hrozí nejméně pět let vězení. V loňském roce řízení u nich v průměru trvalo 480 dnů.

Justice potřebuje 40 nových soudců

Ministr rovněž upozornil, že justice nutně potřebuje čtyřicet nových soudců, které nyní prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat, přičemž čeká na Pelikánova nástupce.

„Do hlavy prezidentovi nevidím, ale doufám, že se to stane co nejdříve, protože justice na nové soudce čeká,“ uvedl ministr.

Pelikán se chce po odchodu z vrcholné funkce ve státní správě vrátit ke své původní profesi, tedy do advokacie. Úřad by podle něho měl pokračovat v rozdělané práci.

„Zejména bych byl rád, aby se dotáhla do vítězného konce oddlužovací novela,“ řekl Pelikán médiím.

Reklama

Výběr článků

Načítám