Hlavní obsah

Člen ochranky naplánoval přepadení. Sám sehrál roli oběti

Právo, hon
Opava

Originální způsob, jak si vydělat bez práce, napadl pracovníka jedné z bezpečnostních agentur převážejících peníze. Prozradil dvěma svým známým moment, kdy bude hlídat velké množství peněz, a nechal se přepadnout. Událost se stala v Opavě už na konci dubna, policie o ní informovala nyní krátce poté, co byla trojice obviněna.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K přepadení došlo ve chvíli, kdy dva členové ochranky vycházeli z obchodu s plnou kasou. Na chodníku jim jeden z pachatelů nastříkal slzný plyn do očí. „Sebral hotovost přes 190 tisíc a z místa odjel s dalším pachatelem, který čekal v autě,“ popsal akci šéf opavské kriminálky Adam Suchánek.

Policie, která se případem začala zabývat, po několika týdnech dopadla nejenom oba lupiče, ale ze spolupachatelství obvinila i jednoho z členů ochranky.

„Ten to naplánoval a spolupachatelům řekl, kdy a kde se to má stát. Sám se pak přepadení účastnil v pozici oběti, takže ani neměl důvod se aktivně bránit,“ dodal Suchánek.

Peníze si rozdělili

Jak policie zjistila, trojice si peníze rozdělila stejným dílem. „Pachatelé peníze použili například na nákup mobilních telefonů a různého zařízení do domácnosti, jeden z nich zaplatil zálohu na dovolenou,“ uvedl kriminalista.

Při výslechu obvinění s policií spolupracovali. „I když jsou v jejich výpovědích nějaké rozpory, dá se říct, že se doznali. Při domovních prohlídkách jsme našli část ukradených prostředků, ale i maskování a slzný plyn,“ poznamenal policista.

Všem obviněným, z nichž jeden byl v minulosti několikrát odsouzen pro různorodou trestnou činnost, hrozí až 10 let vězení.

„Podali jsme návrh na jejich vzetí do vazby, soud ale tento návrh akceptoval pouze u jednoho obviněného, ostatní jsou vyšetřování na svobodě,“ doplnil Suchánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám