Hlavní obsah

Policie obvinila muže z vydírání Jančury, vše organizoval z vězení

Praha

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 30letého muže z vydírání šéfa Regiojetu Radima Jančury. Vydírání se měl dopustit v roce 2017 z vězení, kde si odpykával trest. Za stejný čin z roku 2016 stojí muž nyní před soudem. Policie o obvinění informovala ve středu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Aktuální obvinění sdělili kriminalisté muži za vydírání z března 2017, kdy bylo policii oznámeno uložení nástražného výbušného systému ve vlacích společnosti Regiojet.

Policie prohledávala vlaky v Pardubicích, České Třebové, Ostravě-Svinově, Brně a Havířově na Karvinsku. V době prohlídek byla na tratích přerušena doprava a vlaky nabraly až hodinové zpoždění.

„Zároveň měl prostřednictvím sociálních sítí a e-mailu kontaktovat přímo majitele společnosti a požadovat po něm vyplacení částky v řádu několika desítek tisíc eur. Své výhrůžky měl podle našich závěrů stupňovat tím, že pokud jeho podmínka nebude splněna, dojde k dalším oznámením o uložení nástražného výbušného systému,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Recidivista byl proto na konci letošního března obviněn z pokusu o vydírání a z přečinu šíření poplašné zprávy. Kvůli stejným trestným činům stojí muž nyní před soudem v Brně. Jančuru totiž vydíral se svým kumpánem podle policie již v roce 2016. Policie ho následně zadržela v Hondurasu, odkud byl převezen v lednu 2017 zpět do ČR a poté rovnou eskortován do vězení kvůli jiné trestné činnosti.

Ibehej na dotaz Novinek doplnil, že vydírání se následně dopouštěl jako organizátor z vězení. „K jeho odhalení výrazně pomohla Vězeňská služba,” konstatoval Ibehej. Konkrétnější ale být nechtěl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám