Hlavní obsah

V Kolíně výrazně klesá kriminalita. Ministři chtějí tamní projekt přenést i do jiných měst

Právo, Jan Menšík
Kolín

Kriminalita ve středočeském Kolíně se od roku 2014 snížila o více než polovinu, a to díky projektu Bezpečný Kolín, jehož součástí je i tzv. mapa kriminality.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Jde o natolik účinný nástroj v boji proti pouliční zločinností, že ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) a jeho kolega ze spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chtějí tento pilotní projekt přenést i do dalších měst napříč republikou. Oba Kolín navštívili ve středu, aby se s výsledky pilotního programu seznámili.

Mapa kriminality obsahuje údaje o tom, kde se ve městě odehraje například nejvíc krádeží či vloupání do aut. Díky tomu se místní policisté na tyto oblasti více zaměřili, přiblížili se místním obyvatelům, poznali potenciální pachatele a podařilo se jim i to, že některým činům dokázali předejít.

„Myslím, že by si to vyžadovalo modifikace, ale řadu věcí lze využít. Dobré mapování výskytů kriminality a jeho využití při plánování hlídkové činnosti, je věc, která dává ve velkých městech smysl,“ uvedl Pelikán.

Zatím však není možné říci, kdy by se projekt mohl do jiných měst rozšířit, protože je potřeba teprve kraje a města s projektem důkladně seznámit.

„Nutnou podmínkou, aby to zafungovalo, je, že klíčoví aktéři to budou mít chuť dělat a budou projektu věřit,“ podotkl Pelikán.

Metnar, který na vnitru končí, zase prohlásil, že připraví informační dopis adresovaný krajským policejním ředitelům, ve kterém je bude o přínosech projektu informovat. „Budu hovořit s primátory a hejtmany a snažit se je o projektu přesvědčit,“ slíbil Metnar.

Zakázali hazard i výstavbu ubytoven

S myšlenkou projektu přišla podle místostarosty města Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) v roce 2013 kolínská policie. Na zlepšování bezpečnostní situace ve městě nepřetržitě spolupracují strážníci, policisté či zastupitelé.

„Policie vyhodnotila, že riziková místa jsou v okolí heren, tak jsme k 1. lednu 2017 plošně zakázali hazard, byť to pro město znamenalo ztrátu 25 až 30 miliónů korun ročně. Dále jsme třeba vyhlásili stavební uzávěru na ubytovny, protože to jsou další riziková místa,“ objasnil Kašpar.

Krizový štáb města složený právě ze zástupců policie a města se schází minimálně jednou měsíčně. Výsledkem je, že se místní cítí ve městě bezpečněji.

Mezi lety 2014 až 2016 se v Kolíně snížila celková kriminalita o 56 procent, tedy o 980 trestných činů. Majetková kriminalita, na kterou se přímo projekt zaměřuje, se snížila o více než 70 procent, z 1291 majetkových trestných činů na 379.

V loňském roce se počet majetkových trestných činů snížil o dalších deset procent. Celkově bylo loni v Kolíně spácháno 782 trestných činů.

Reklama

Výběr článků

Načítám