Hlavní obsah

Dbalý dorazil k soudu vyslechnout obžalobu. Odmítl ale vypovídat, zase mu není dobře

Právo, Jakub Bartosz

Někdejší šéf významné pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si v pondělí vyslechl před Městským soudem v Praze obžalobu v další své kauze týkající se údajné korupce při zadávání zakázek. Již dříve se omlouval kvůli problémům se zdravotním stavem, tentokrát sice přišel, nakonec ale odmítl vypovídat, protože mu nebylo dobře.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Článek

Dbalý soudu přesně nesdělil, co mu je, novinářům před jednací síní jen řekl, že se necítí dobře. Působil místy zmateně a otíral si z čela pot. Omluvil se na celý týden soudního jednání s tím, že po výsleších ostatních pěti obžalovaných by se vyjádřil.

Státní zástupce Zdeněk Matula v úvodu hlavního líčení přečetl obžalobu, která se týká zakázek pro nemocnici z let 2008 až 2011. Dbalý a ostatní jsou obviněni z toho, že coby organizovaná skupina řešili zakázky na poradenskou činnost, která se ale ve skutečnosti neděla.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ředitel nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý u soudu

Dbalý podle obžaloby získal prostřednictvím smluv uzavřených údajně v rozporu se zákonem až 12 miliónů korun. Nechal si prý od svých známých a rovněž advokátní kanceláře Šachta & Partners platit za to, že s nimi sjednal smlouvy například na poradenské a účetní služby.

Obžaloba na základě policejního vyšetřování také tvrdí, že podobné služby mohla zajistit nemocnice sama, protože měla dostatek odborníků a externí služby nebyly nutné.

Hrozí mu až dvanáct let vězení

Samotná nemocnice vystupuje v případu jako poškozená instituce a žádá soud, aby rozhodl o vyplacení škody 49 miliónů korun.

Dbalému, který je povoláním neurochirurg, hrozí až dvanáctileté vězení. Soud řeší podezření z přijímání úplatků, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Kromě lékaře poslal Matula před soud ještě Dbalého kamaráda Zdeňka Čápa, inženýra Josefa Kantůrka, účetní Emilii Bialešovou a dva právníky Davida Michala a Romana Žďárka.

Rovněž městský soud má na stole další kauzu týkající se Dbalého, ve které se jedná o nákup gama nože (zařízení na operace nádorů a dalších onemocnění) a zakázku na digitalizaci chorobopisů. Obviněn je také kvůli tendru pro navigovanou chirurgii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám