Hlavní obsah

Vše mám v mlze, řekl obžalovaný z vraždy svého domácího. Dostal 12 let vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Na dvanáct let do vězení poslal Krajský soud v Ostravě osmapadesátiletého Miroslavu Janiče, který loni v polovině října napadl nožem muže, u nějž asi dva roky bydlel se svojí přítelkyní. Incidentem vyvrcholily dlouhodobé spory týkající se vzájemného soužití a financování nákladů na bydlení. Muž tvrdí, že si na okolnosti útoku nepamatuje.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miroslav Janič v jednací síni ostravského krajského soudu

Článek

Státní zástupce rozsudek přijal, obžalovaný si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání.

„Na poškozeného vytáhl nůž s čepelí o délce 15 centimetrů a jedenkrát ho bodl do oblasti lopatky. Napadený na následky zranění během několika minut zemřel,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Muž u soudu potvrdil, že mezi ním a domácím byly spory kolem peněz. Se ženou se do domku v Doubravě na Karvinsku nastěhoval s tím, že se budou spolu s majitelem podílet na úhradě energií. Po nějaké době se jim ale začalo ztrácet jídlo i peníze, takže mezi obyvateli bytu vznikaly konflikty. „Bylo to neúnosné,“ řekl Janič.

V osudný den si podle svých slov koupil dva litry vína a pivo, načež začal popíjet. Když popisoval, co se v ten den stalo, řekl, že na samotný útok si příliš nepamatuje. „Všechno vidím jen mlhavě,“ řekl. Nejprve si prý vybavuje hádku, potom situaci, jak sedí na zemi a jí studenou konzervu s gulášem, a následně až příjezd policie.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechem svědků a soudních znalců. V průběhu tohoto týdne by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám