Hlavní obsah

Je mi to líto, přiznal střelec z Chomutova. Žalobce pro něj chce 12 až 20 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Petr Benda, který loni v Chomutově podle obžaloby zastřelil řidiče dodávky, by měl podle státního zástupce Vladimíra Jana dostat trest za vraždu s rozmyslem při spodní hranici sazby. Ta je v rozmezí 12 až 20 let. Podle obhajoby by ale měl být zproštěn obžaloby, protože odvracel nebezpečí a jednal v krajní nouzi. Řidič dodávky, kterého Benda zastřelil, podle svědeckých výpovědí při jízdě srazil ženu a boural do aut. Krajský soud v Ústí nad Labem vynese rozsudek v úterý.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Petr Benda na Krajském soudu v Ústí nad Labem.

Článek

U panelových domů v Jirkovské ulici se střílelo loni 27. května po třetí hodině ráno. Benda se vzbudil a podle svědectví jeho matky jezdila kolem paneláků dodávka a údajně měla narážet do aut i lidí. To, že auto porazilo ženu, dosvědčili u soudu někteří svědci. Když viděl obžalovaný muž dodávku a shluk lidí u ní, rozhodl se zakročit. Podle obžaloby v přesvědčení, že se venku děje nějaký zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi, nabil svou legálně drženou zbraň a šel ven.

V prostoru, kam vozidlo mířilo, se nenacházely žádné osoby.
státní zástupce

Podle Bendy šel naproti dodávce směrem k lidem. „Byl jsem přesvědčen, že najede na trávník a taky mě přejede,“ vypověděl Benda. Tak prý začal střílet, kam ale mířil, si nepamatuje. Neměl prý v úmyslu nikoho poškodit. „Je mi líto, že to dopadlo, jak to dopadlo. Ale nemohl jsem nechat ohrozit svůj život nebo ostatních, kteří jsou v ohrožení,“ řekl ve své závěrečné řeči Benda.

Řidič dodávky byl několikrát zasažen do hrudníku a do zad a následkům zranění na místě podlehl. Podle toxikologických rozborů byl zastřelených řidič pod vlivem alkoholu a marihuany.

Pozůstalým se omluvil

Podle státního zástupce Jana při jízdě dodávky, kdy na ni Benda střílel, bezprostřední nebezpečí nehrozilo. „V prostoru, kam vozidlo mířilo, se nenacházely žádné osoby. Nemůže být jako obhajoba akceptováno, že chtěl střelbou zastavit vozidlo,“ řekl Jan s tím, že Benda jednal s rozmyslem.

Podle Bendova obhájce byl obžalovaný dodávkou ohrožen. Nelze se prý proto divit, že v emočně vypjaté situaci jednal zkratkovitě. „Nebezpečí od řidiče hrozilo každému, kdo by se dodávce připletl do cesty,“ prohlásil obhájce s tím, že Benda jednal v krajní nouzi.

Benda se u soudu pozůstalým omluvil a vyjádřil nad smrtí člověka lítost. Ti nesou smrt blízkého člověka velmi těžce. Bratr mrtvého prohlásil, že šlo o popravu. Pozůstalí žádají u soudu odškodnění. Družka a rodiče po jednom miliónu korun, sourozenci pak po půl miliónu. Dohromady chtějí téměř pět miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám