Hlavní obsah

Věrný klient kroměřížské záchytky zaznamenal 103 návštěv

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Většina „klientů” protialkoholní záchytné stanice Kroměřížské nemocnice, končí na tomto místě opakovaně a za pobyt nikdy nezaplatili. Jeden věrný štamgast zde za posledních deset let zaznamenal dokonce 103 návštěv.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Protialkoholní záchytná stanice v Kroměříži má věrného štamgasta, zaznamenali zde už 103 jeho návštěv.

Článek

„Od 1. ledna 2018 se zvedla cena záchytu z původních 950 na 1300 korun. Na počtu zachycených se to nijak neprojevilo. Důvodem je mimo jiné i to, že nejčastějšími návštěvníky záchytky jsou lidé, kteří tam končí opakovaně a pobyt v tomto zařízení nezaplatí,“ řekla mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Dana Lipovská.

„Neuhrazené pohledávky činily k 31. březnu 2018 téměř 36 miliónů korun,“ uvedla ředitelka Kroměřížské nemocnice Lenka Mergenthalová. „Obecně mohu říci, že zaplatí vždy zhruba 30 procent osob, které byly ošetřeny. Většinou se jedná o náhodné klienty, kteří se na stanici ocitnou jen jednou. Nechtějí mít dluhy a často se za takový pobyt stydí,“ dodala Mergenthalová.

Společný rys: klienti nemohou ani chodit

Protialkoholní záchytná stanice v Kroměřížské nemocnici v loňském roce hostila téměř 1400 klientů. Podobný počet lidí se v posledních letech opakuje, letos to na konci března to bylo již 389 lidí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Protialkoholní záchytná stanice v Kroměříži má věrného štamgasta, zaznamenali zde už 103 jeho návštěv.

V současné době je na záchytné stanici k dispozici sedm míst ve čtyřech pokojích. „Máme tady různé klienty. Někteří jsou agresivní, jiní klidnější, téměř všichni ale při přijetí nejsou schopni ani chůze. Největším problémem je ta agresivita, příjem často probíhá za asistence městské nebo státní policie,“ konstatoval vedoucí lékař záchytné stanice Martin Kuhn.

Za rok 2017 jsou v evidenci stanice také čtyři záchyty mladistvých. Ve dvou případech šlo o jednoho a téhož šestnáctiletého klienta.

Reklama

Výběr článků

Načítám