Hlavní obsah

Za úplatky, podvody a drogy dostal ústecký expolicista pět let vězení

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem na pět let a čtyři měsíce poslal v pondělí Okresní soud v Ústí nad Labem do vězení bývalého ústeckého kriminalistu Michala Havla. Ten podle soudu bral úplatky, prodával informace, podváděl a distribuoval drogy. Před soudem spolu s ním stanulo i dalších pět lidí, kterým soud rozdal tresty od podmínky až po tři roky za mřížemi. Rozsudek není pravomocný, většina obžalovaných včetně Havla se na místě odvolala.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý ústecký policista Michal Havel.

Článek

Havel se jako kriminalista zabýval drogovými kauzami. „Krom své práce se dopouštěl i nejrůznější trestné činnosti,“ řekl předseda senátu Pavel Kuděla.

Na úplatcích podle soudu žádal či přijal téměř půl miliónu korun. Za to dodával informace z vyšetřování právě lidem spojeným s drogovou scénou.

Havel měl přijmout přes prostředníky ve třech případech po 50 tisících korunách od Alexandra Joniho za to, že ho bude informovat o krocích policie proti jeho osobě.

Dalších 200 tisíc korun dostal podle soudu od drogového dealera Pavla Kroka, jenž byl v jiné kauze odsouzen za organizování vývozu drog na Ústecku, Slovensku a v Belgii. Peníze chtěl za to, že vyřeší údajné trestní oznámení, které mělo být na Kroka podáno. Jenže žádné takové nikdo nepodal, proto byl Havel uznán vinným i z podvodu.

Částku 100 tisíc korun pak žádal Havel po jiném muži za to, že mu pomůže s dluhem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý ústecký policista Michal Havel

Havel byl potrestán i za obstarávání drog. Jednomu muži předal ve více případech pervitin, přímo u něj doma se pak nalezlo při domovní prohlídce zhruba 20 gramů kokainu.

Joni má za poskytnutí úplatku strávit tři roky ve vězení. Je to trest souhrnný, už dříve byl trestán za maření výkonu úředního rozhodnutí, ublížení na zdraví a výtržnictví.

Souhrnný podmíněný trest dva roky s odkladem na čtyři roky pak uložil soud za pomoc s úplatkářstvím Veronice Buncikové, dříve trestané za pokus o podvod. Tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky dal Františku Kompertovi, jenž byl už loni odsouzen za neoprávněné nakládání s jedy. A za účastenství ve formě pomoci dostal tři roky vězení s podmíněným odkladem na tři a půl roku Petr Horáček. Poslední z odsouzených Jan Cibrík dostal za podvod trest dva roky s podmíněným odkladem na 30 měsíců.

Havel jakoukoli vinu popřel s tím, že jde o komplot lidí, jež jako kriminalista protidrogového oddělení sám stíhal. Uškodil mu mimo jiné důležitý svědek, jehož výpověď je podle soudu věrohodná a usvědčující. „Proti obžalovanému hovoří i zištný motiv jeho činů,“ uvedl Kuděla v odůvodnění výše trestu.

Havlovi, který v roce 2014 strávil po zatčení několik týdnů ve vazbě, hrozilo podle právní kvalifikace až deset let vězení. Z řad policie byl krátce po obvinění propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám