Hlavní obsah

Policie nasadila do akce proti zlodějům v chatách dron s termovizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Policie na Příbramsku a Benešovsku nasadila do boje proti zločincům bezpilotní dron s termovizí. V posledních týdnech monitorovala například chatové oblasti, kde v zimě řádí zloději. Dron bývá využíván i při pátracích akcích nebo ke kontrole CHKO Brdy.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron s termovizí pomáhá proti zlodějůmVideo: Policie ČR

 
Článek

Policisté s dronem vyrazili minulý týden například na Krňansko. Akce většinou začíná hned zrána, kdy je ještě konstantní teplota, a dron s termovizí tak lépe pracuje. Kromě bezpilotního stroje byly v terénu také hlídky, které během kontrol v této oblasti narazily na dvě nezabezpečené chaty.

„Tyto objekty byly prázdné. Policisté proto uvědomili jejich majitele, aby si své chaty řádně zabezpečili. Termovize zase odhalila, že se v jednom z objektů někdo pohybuje. Naštěstí šlo o majitelku,“ informovala mluvčí benešovské policie Eva Stulíková.

Příbramská policie využívá dron nejen na kontrolu chat, ale také při pátracích akcích a monitorovacích letech při festivalech. Jeho předností je, že je mobilní, skladný a má levnější provoz než použití vrtulníku.

Má padák

Na Příbramsku je však dron určen také do CHKO Brdy. „Je využíván především k hlídkovým a monitorovacím letům, a to v rámci spolupráce s ostatními složkami IZS, s pyrotechnickou službou a dále k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky a nepovolená těžba lesních porostů,“ uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní dron v akciVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Dron má šest rotorů o průměru 71 cm, které poskytují letadlu stabilitu a dostatek výkonu. Dosahuje velmi nízké hlučnosti. Pro snadnou přepravu a manipulaci byl navržen jako skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je pokročilý řídicí systém s mapovými podklady. Je osazen HD a termo kamerou, dále padákovým záchranným systémem.

Maximální vzletová hmotnost je 8,8 kg, maximální zátěž 2 kg, letová výdrž 45 minut a maximální rychlost 50 km/h. Stroj se umí sám vrátit, pokud mu dochází energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám