Hlavní obsah

Pes Marley se k majiteli, který ho na videu brutálně týral, už nevrátí

Právo, Pavel Orholz
Prachatice

Odbor životního prostředí Městského úřadu Prachatice rozhodl o náhradní péči pro týrané štěně z Prachatic. Pes Marley se už několik dní léčí z těžkých zranění ve veterinární ordinaci ve Vimperku a podle posledních zpráv může mít i trvalé následky. Video z minulého týdne, na kterém mladík štěně brutálně týral, vzbudilo bouřlivé reakce a věc řeší i policie.

Článek

Rozhodnutí městského úřadu znamená, že štěně se k 24letému muži, kterému hrozí za týrání zvířat až tři roky vězení, nikdy nevrátí.

„Bylo vydáno rozhodnutí o předběžné náhradní péči podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Pes nebude v žádném případě vrácen původnímu majiteli a až to jeho zdravotní stav dovolí, půjde do náhradní péče,“ sdělila Právu Marie Peřinková z prachatického odboru životního prostředí.

Pes by mohl po uzdravení putovat do některého z útulků v Jihočeském kraji, kde si štěně budou moci následně vybrat noví majitelé, Peřinková však zatím nic nespecifikovala. „Stále probíhá správní řízení,“ podotkla.

Podnět k odebrání týraného psa dala obci jihočeská krajská veterinární správa. „V současné době finalizujeme odborný posudek pro policii a také trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu,“ informoval ředitel správy František Kouba.

Náklady na léčbu slíbila zaplatit rodina mladíka

Podle posledních zpráv z veterinární ordinace Šárky Janáskové a Barbory Součkové ve Vimperku může mít Marley i trvalé následky.

„Pejsek je stabilizovaný a zotavuje se z mnohočetných pohmožděnin. Poškození nervového aparátu se nepotvrdilo. Momentálně se bude řešit reoperace původní zlomeniny, která se nehojí tak, jak by měla. Nestabilní zlomenina pak zvyšuje riziko trvalých následků,“ uvedl tým zvěrolékařů, kteří se o Marleyho starají.

Náklady na léčbu štěněte se prý zavázala zaplatit rodina muže, který psa týral.

Foto: Jihočeská televize

Muž týral v Prachaticích psa

Případ se provalil na veřejnost před několika dny díky videu, na kterém muž z Prachatic do štěněte kope, škrtí ho a tahá za krk. Proti počínání muže se okamžitě zdvihla vlna nevole a na petici za co nejvyšší nepodmíněný trest je už přes 150 tisíc podpisů.

Prachaticemi šel v tomto týdnu také pochod asi 150 pejskařů, kteří protestovali proti týrání zvířat. [celá zpráva]

Policisté už vyslechli mladíka i svědky a video mají k dispozici. Zatím však mladíka neobvinili. „Ohledně možného obvinění čekáme na zprávy od zvěrolékařů a veterinářů,“ podotkla mluvčí prachatické policie Martina Joklová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám