Hlavní obsah

Muž našel před domem v Praze odloženého novorozence, matka je na útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pokus o vraždu šestitýdenního dítěte vyšetřují od února pražští kriminalisté. Dítě našel muž před vchodem do neobývaného domu na poslední chvíli, jinak by zemřelo na podchlazení. Podezřelá matka je na útěku, podle policie zřejmě v zahraničí. Policie o případu informovala v pátek, kdy zachránci předala ocenění.

Foto: ZZS Praha

Muž, který našel novorozence před domem v Praze, dostal v pátek ocenění.

Článek

Dítě našel muž na betonu 19. února vpodvečer v Čiklově ulici. Novorozence vzal a odnesl domů, následně vše oznámil na tísňovou linku.

„Do příjezdu posádek vzal šestitýdenního chlapečka domů do tepla, kde se o něho se ženou postarali. Sami měli doma čerstvě narozeného syna. Bez této pohotové reakce by dítě v chladném počasí s největší pravděpodobností nepřežilo,” řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Případem se začali okamžitě zabývat kriminalisté. „Vyšetřovací pokus ukázal, že by dítěti v důsledku podchlazení mohla být způsobena smrt. K tomu nedošlo jen díky náhodě a štěstí, protože oznamovatel dítě našel a zachránil ho. Při ohledání místa činu byla venkovní teplota okolo jednoho stupně nad nulou,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Foto: Policie ČR

Zachránce dítěte přebírá ocenění od policejního ředitele.

Dalším vyšetřováním kriminalisté zjistili totožnost matky, kterou podezřívají, že tam dítě odložila. Žena však stihla odjet do zahraničí, a policisté proto nyní spolupracují s kolegy na jejím dopadení. Za pokus o vraždu jí hrozí až výjimečný trest. Dítě si převzali úředníci orgánu ochrany dětí, babička dítěte požádala o jeho svěření do péče.

„Na závěr je třeba poděkovat oznamovateli, který dítě našel a zachránil ho. Ředitel pražské policie Miloš Trojánek a ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch muži poděkovali a v pátek ho za jeho čin ocenili,“ uzavřel Daněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám