Hlavní obsah

Démoni, nebo drogy? Znalci se neshodnou, proč muž v Počernicích ubodal známého

Novinky, Jan Středa
Praha

Výpovědí jednoho ze znalců pokračoval v pátek soud s 26letým Karlem Šandou, který je obžalován z vraždy a napadení přátel. Loni v pražských Horních Počernicích podle obžaloby pobodal nožem tři své přátele, z nichž jednoho usmrtil. Podle soudkyně jdou znalecké posudky proti sobě, bude proto vyžádán další.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí obžalovaného Šandu. Archivní videoVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Obžalovaný se u prvního líčení loni v listopadu hájil tím, že si nic nepamatuje. Tvrdil, že v době činu měl halucinace v podobě démonů. Jeden z napadených na následky zranění po převozu do nemocnice zemřel. [celá zpráva]

Tématem druhého líčení tedy bylo, zda za Šandův stav mohly drogy, nebo schizofrenie. Revizní znalecký posudek zpracoval psychiatr Jiří Švarc, k soudu se však dostavil znalec z oboru psychologie Petr Goldmann. Odborníci, oba z Psychiatrické nemocnice Bohnice, se u soudu shodli, že rozpoznávací schopnosti obžalovaného byly v době činu vymizelé. Podle soudu se ale jejich závěry, co stav způsobilo, rozcházely. [celá zpráva]

Nelze poznat, zda to byly drogy, tvrdí jeden znalec

Na pátečním líčení, v pořadí již třetím, byl tedy předvolán Švarc, autor původního posudku. U soudu potvrdil původní posudek. „Čím byla psychotická porucha vyvolána, není s jistotou známo, může být vyvolána schizofrenním onemocněním, ale také drogami,“ řekl Švarc. „Nemáme žádný nastroj, jakým to rozpoznat,“ dodal.

V otázce dalšího postupu s obžalovaným má Švarc jasno. „Navrhujeme ochranné léčení ústavní,“ přednesl. S tím by souhlasila i obhajoba. „Můj klient chce dobrovolně nastoupit na léčení,“ sdělila již dříve Šandova obhájkyně Jitka Bludská. Podle Švarce je Šanda v současné době dobře zaléčen a jeho pobyt na svobodě aktuálně není nebezpečný.

Podle druhého znalce to byly drogy

Podle soudu jdou ale svědectví dvou předvolaných znalců proti sobě, podle Goldmanna totiž příčinou psychického stavu obžalovaného byly v době incidentu s největší pravděpodobností drogy. Soudkyně Věra Trojanová bude proto žádat o další revizní posudek z psychiatrie. „Podstatná je otázka, co bylo příčinou psychózy obžalovaného,“ dodala ke svému rozhodnutí.

Líčení bylo odročeno na 14. května, proces se tedy protáhne o další dva měsíce. Šanda zatím zůstává ve vazbě. Pokud se však prokáže jako důvod psychózy intoxikace návykovými látkami, hrozí obžalovanému až deset let vězení za opilství.

Reklama

Výběr článků

Načítám