Hlavní obsah

Mladý řidič dostal za smrt dětí na přechodu podmínku, musí zaplatit čtyři milióny

Právo, pab
Plzeň
Aktualizováno

Okresní soud Plzeň-město uložil tříletý podmíněný trest 22letému Patriku Hulcovi za nehodu, při které zemřely loni v Plzni dvě děti. Navíc musí zaplatit odškodné čtyři milióny korun a má zákaz řízení na čtyři roky. Hrozilo mu šest let vězení. Mladík se hájil tím, že ho oslnilo slunce. Verdikt není pravomocný.

Soud s řidičem, který loni v Plzni srazil na přechodu dvě dětiVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Nesledoval situaci a nereagoval tak na pohyb chodců,“ uvedla předsedkyně senátu Lenka Prýcová.

„Při uložení podmíněného trestu jsme zohlednili, jak se obžalovaný k celé tragické nehodě postavil. Byl v kontaktu s rodiči dětí, snažil se pomoci. Sám to bude mít před očima do konce života,“ uvedla Prýcová. Podmíněný trest navrhl v závěrečné řeči také státní zástupce.

Soudní znalec z oboru silniční dopravy Michal Kešner následně potvrdil, že na nehodu neměla vliv technická závada na vozidle. „K plnému brzdění došlo až po nárazu do chodců. Řidič nepřizpůsobil rychlost povětrnostním podmínkám, kdy měl sníženou viditelnost v důsledku prudkého slunečního svitu,“ konstatoval Kešner.

K tragické události došlo v sobotu 17. června v podvečer na křižovatce u parkovacího domu Rychtářka směrem do Štruncových sadů, kde je fotbalový stadión. V té době tam byly semafory vypnuté. Ze záběrů městské kamery je patrné, že chlapci šli po přechodu. Dokonce na ostrůvku chvíli čekali a nechali projet dvě auta. Pak pokračovali v chůzi, přibližně uprostřed vozovky je pak Hulcův automobil smetl.

Matce dal peníze

Menšího hocha odrazil před sebe, ten větší přelétl přes střechu. Podle soudního znalce byla rychlost vozu v době střetu 60 kilometrů v hodině. „Řidič vůbec nebrzdil,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Řidič se hájí tím, že ho oslnilo slunce. Chodců si vůbec nevšiml, zaregistroval je, až když přišel náraz. „Že někdo kráčí po vozovce, jsem si všiml na poslední chvíli. Už jsem nestačil zareagovat,“ vypověděl před soudem Hulec. Hned zastavil a šel se podívat, co se stalo. Pak zavolal záchranku.

„Matce jsem později zaplatil deset tisíc korun. Byl jsem i na pohřbu dětí. Je mi to líto, je to hrozná tragédie. Musel jsem požádat o pomoc psychologa,“ dodal Hulec.

Rodiče dětí požadují čtyři milióny jako odškodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám