Hlavní obsah

Policie zadržela soudce pražského vrchního soudu, podezírá ho ze tří trestných činů

Právo, Novinky, ok, rav, jas, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie v úterý ráno zadržela a obvinila soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera ze tří trestných činů. Předseda soudu Jaroslav Bureš Radiožurnálu sdělil, že jej podezírá z přijetí úplatku či z nadržování. Během úterka policisté zasahovali i přímo v Elischerově kanceláři v budově soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrchní soud v Praze, kde soudce působilVideo: Novinky

 
Článek

„Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer byl zadržen v ranních hodinách a následně mu bylo sděleno obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a z trestného činu nadržovaní,“ řekl Radiožurnálu Bureš.

Zásah souvisí s úkony trestního řízení v případě údajného slibu přijetí miliónového úplatku od vietnamského gangu výměnou za nižší trest. Budova vrchního soudu se nachází na pražské Pankráci vedle vazební věznice. Elischer na vrchním soudu pracuje od roku 2013 a specializuje se na drogovou činnost. Dříve působil u ústeckého krajského soudu.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Zadržený soudce Ivan Elischer na archivním snímku.

„Mohu uvést, že náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Více informací nyní poskytovat nebudeme. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze,“ řekl Novinkám mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Právu informaci vzápětí potvrdila také mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Zásah dopoledne potvrdil i vrchní soud. „Probíhají úkony trestního řízení v budově Vrchního soudu v Praze,“ řekla Právu mluvčí soudu Simona Heranová. Policisté podle ní provádějí prohlídku kanceláře soudce Ivana Elischera. Další podrobnosti nesdělila. Prohlídku prý řeší menší skupina kriminalistů, jejich počet neupřesnila.

Bližší podrobnosti o zásahu nejsou známy, stejně jako to, čeho se případ týká.

Prezident musí dát souhlas

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby, nebo musí být propuštěna. Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta.

„Prezident republiky vyslovuje souhlas s trestním stíháním soudce, v tuto chvíli nemám k této věci žádné sdělení a odkazuji na příslušný policejní útvar,“ uvedl v úterý dopoledne k zásahu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Elischer například rozhodoval v případu Petra Novotného, kterého poslal loni na pět let za mříže za to, že podal extázi svým známým, kteří poté zkolabovali. [celá zpráva]

U krajského soudu zase řešil kauzu obchodování s lidmi ve Velké Británii. Uložil tresty až 9,5 roku vězení. U stejného soudu pak rozhodoval také v případě vraždy ukrajinského podnikatele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám