Hlavní obsah

Dalík neuspěl u Nejvyššího soudu, zůstane za mřížemi

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud odmítl dovolání lobbisty Marka Dalíka v kauze obrněných vozidel Pandur. Informovala o tom ve středu Česká televize. Dalík si bude muset odsedět zbývající část pětiletého trestu. Za mřížemi již strávil přibližně jedenáct měsíců.

Záznam: Marek Dalík nastupuje do vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Lobbista si odpykává trest od 6. listopadu. Nastoupil do pražské ruzyňské věznice, ale po osmi dnech byl převezen do věznice ve Znojmě, kde byl minule v cele s dalšími pěti odsouzenými. Podle informací Práva mohl po nějaké době za mřížemi pracovat, a to dokonce i mimo areál věznice.

Dalík byl poprvé odsouzen předloni na čtyři roky. Nejvyšší soud však loni rozsudek zrušil a Dalíka propustil.

V červenci pak vrchní soud lobbistu znovu uznal vinným z podvodu a uložil mu pět let vězení. Státní zástupce pro něj navrhoval sedmiletý trest. Kromě toho má zaplatit čtyři milióny korun.

Lobbista po svém prvním odsouzení strávil ve vězení čas od 1. září 2016 do 12. dubna 2017, tedy něco přes sedm měsíců.

Chtěl půl miliardy

Dalík se dostal do povědomí veřejnosti zejména jako poradce někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka, který kandidoval i v letošních prezidentských volbách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Dalík a Mirek Topolánek

Kriminalisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance rakouské firmy Steyr, která vojenská vozidla Pandur vyrábí. Podle výpovědi chtěl lobbista na schůzkách se zástupci Steyru 18 miliónů eur (cca půl miliardy korun) za to, že zakázka na nákup pandurů pro armádu bude pokračovat.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může tendr ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Marek Dalík u pražského vrchního soudu

Lobbista vinu od začátku odmítá. Nepomohla mu ale ani změna výpovědi, kdy poprvé připustil, že se na schůzce se zbrojaři o penězích jednalo. Podle něj částku zmínil slovenský lobbista Miroslav Výboh, jehož firma měla v kontraktu nahradit společnost zbrojaře Pavla Musely. Dalík si pak sliboval provize z toho, že bude po novém kontraktu pro Výboha zajišťovat PR služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Dalík dostal pět let, opět za podvod

Lobbista Marek Dalík byl v úterý pražským vrchním soudem znovu uznán vinným z podvodu. Ve vězení by měl strávit pět let. Zároveň má zaplatit čtyři milióny...

Soud poslal Dalíkovi výzvu k nástupu trestu

Městský soud v Praze v pondělí odeslal lobbistovi Marku Dalíkovi výzvu k nástupu trestu. Dalík si má za podvod v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur pro...

Výběr článků

Načítám