Hlavní obsah

Squatteři, kteří obsadili pražskou usedlost Šatovka, si trest odpracují

Novinky, Jan Středa
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 6 uložil v úterý devíti squatterům, kteří v únoru obsadili usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze, trest 50 hodin veřejně prospěšných prací. Navíc mají zaplatit pokutu 6100 korun. Obžalovaní vinu nepopírali, ale uvedli, že jednali legitimně. Hrozilo jim až dvouleté vězení. Rozsudek není pravomocný.

Našim posláním je obsazovat prázdné objekty, řekl u soudu squatter Video: Novinky

 
Článek

„Ačkoliv v některých zemích je squatting částečně legální, pokud se squatteři dostanou do objektu násilím, už se to postihuje,“ uvedla soudkyně Alice Havlíková. Čin podle ní nelze považovat za přestupek s ohledem na násilnost vniknutí. „Soud uznává právo svobody vyjádření, ale není možné vyjadřovat se za použití násilí,” dodala Havlíková. Všichni obžalovaní se proti rozsudku na místě odvolali.

Státní zástupkyně Sylva Krützner měla jasno v otázce viny, neboť tu nikdo z obžalovaných nepopíral. Stejně tak měla za prokázané, že vniknutí do Šatovky bylo násilné.

Jednala jsem protiprávně, jsem ale přesvědčena, že mé jednání bylo legitimní.
obžalovaná

„Je jednoznačné, že jste protiprávně obsadili dům někoho jiného. Obsadili jste dům, který je ve vlastnictví Městské části Praha 6,“ uvedla žalobkyně. „Mohu chápat důvody, které vás k tomu vedly. Chápu to, že jste chtěli vilu Šatovka přestavět na komunitní centrum. Není však možné, byť k dosažení prospěšného cíle, protiprávně jednat,“ dodala nakonec Krützner a obžalovaným navrhla trest při samé spodní hranici zákonné trestní sazby a nahradit škodu ve výši 6100 korun, se kterou se připojila městská část.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní squatteři u soudu

Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře budova není v dobrém stavu. „Bez provedení úprav a oprav není doporučeno objekt nijak užívat,“ řekl minulý týden u soudu.

Obžalovaní vinu nepopřeli. „Přijde mi zvrácené, když domy zůstávají prázdné,“ řekla jedna z obžalovaných Zuzana Brodilová. „Jsem si vědoma, že jsem jednala protiprávně, jsem ale přesvědčena, že mé jednání bylo legitimní,“ konstatovala.

Obžalovaní Šatovku obsadili začátkem února, a to bez souhlasu majitele. Přinesli si jídlo, vodu, zvukovou aparaturu a spací potřeby. Uvnitř se zabarikádovali, část z nich objekt opustila až přibližně po týdnu. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Squatteři obsadili usedlost ŠatovkaVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Squatteři v Praze obsadili usedlost Šatovka

Squatteři v pátek vnikli do chátrající usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na místo večer dorazila také policie, která však nemusela zasahovat.

Výběr článků

Načítám