Hlavní obsah

Lidé z Děčína evakuovaní kvůli uvolněnému masivu se mohou vrátit

– Děčín

Zhruba dvě desítky lidí z Děčína, kteří museli opustit domovy kvůli uvolněnému skalnímu masivu, se mohou začít vracet domů. Vedení města v úterý po 11 dnech ukončilo evakuaci, řekla mluvčí radnice Markéta Lakomá. Do konce týdne se budou dokončovat práce pod svahem.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V širším centru Děčína se uvolnil pískovcový masiv (na snímku z 9. února), hrozí, že se zřítí.

Článek

Masiv je součástí Pastýřské stěny v části Podmokly, což je širší centrum města. Evakuované domy stojí u hlavní silnice na Teplice. „Obyvatelé se budou vracet v průběhu dne. Se stěhováním bude podle individuálních potřeb pomáhat Středisko městských služeb,” uvedla Lakomá.

BEZ KOMENTÁŘE: Skála v Děčíně se může zřítit Video: Karel Otcovský, Právo

S pomocí horolezecké techniky museli odborníci instalovat pod pískovcový masiv dva ocelové ploty a balvany pak rozebírali. Odstraněný skalní blok zůstane pod svahem, kde se z něho postaví ochranná bariéra.

Ohrožení zjistili odborníci díky pravidelnému monitoringu a upozornili vedení města, že hrozí reálné nebezpečí, že se skála utrhne. S pracemi mohla radnice začít okamžitě i proto, že na odstranění masivu měla už od konce loňského roku zpracovanou projektovou dokumentaci. Ta počítala s částkou kolem jednoho miliónu korun.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Děčíně začaly v sobotu dopoledne práce na sanaci uvolněného pískovcového masivu, který hrozí zřícením.

Skutečné náklady teď radnice sčítá. „Náklady na sanaci a ubytování evakuovaných osob ještě nemá město vyčísleny,” doplnila Lakomá.

S nestabilními pískovcovými masivy mají lidé v Děčíně a jeho okolí bohaté zkušenosti. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. Město následně s pomocí státní dotace celé okolí sanovalo a nechalo zde umístit bariéry proti pádům dalších kamenů.

Nestabilní bloky nechalo město odstranit i z oblíbené lezecké stěny v centru města. Plot chrání před padajícím kamením také obyvatele a turisty v Hřensku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám