Hlavní obsah

Aktivisté by mohli přijít k úrazu. Policie proti squatterům zatím zasahovat nebude

– Praha • Aktualizováno

K usedlosti Šatovka, kterou v pátek v pražském Šáreckém údolí obsadili aktivisté, dorazila pozdě v noci na sobotu policie. Včetně pořádkové i zásahové jednotky. Policie proti squatterům zatím nezasáhne. Bylo by příliš vysoké riziko, že by aktivisté přišli k úrazu. V sobotu odpoledne zůstává v domě podle radnice Prahy 6 ještě asi deset squatterů.

BEZ KOMENTÁŘE: U usedlosti obsazené squattery zasahovala policieVideo: Novinky

 
Článek

Policie po konzultaci se státní zástupkyní v sobotu odpoledne oznámila, že jednání squatterů na střeše usedlosti je pouze přestupkem. Z bezpečnostních a taktických důvodů se tak nebudou policisté snažit squattery ze střechy dostat. "Počkáme, až slezou," řekl mluvčí policie Jan Daněk.

Policisté dorazili k usedlosti Šatovka již v pátek večer. Zástupci městské části Praha 6 však pomoc policie odmítli s tím, že chtějí se squattery vyjednávat. Ti mezitím připravovali barikády, aby později znemožnili policistům případný zákrok.

Vyjednávání starosty městské části se squattery však nebylo úspěšné a radnice se proto v noci obrátila na policii. „Ta skupina je natolik organická, že nebyli schopni najít mezi sebou jednotný názor. Část těch lidí byla ochotná odejít a odešla, část těch si vzala za svou myšlenku, že ten objekt bude dál okupovat,” řekla starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Na místo se sjelo velké množství policistů i strážníků. K Šatovce dorazili psovodi, policejní těžkooděnci a nakonec i zásahová jednotka. Policistům na místě asistovali hasiči se žebříkem a seskokovou matrací. Tu roztáhli u budovy pro případ, že by některý z aktivistů spadl ze střechy dolů.

Vyjádření starosty Prahy 6 a policejního mluvčího k obsazení ŠatovkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté opakovaně vyzvali přibližně desítku aktivistů, kteří vylezli na střechu, aby slezli dolů a opustili budovu Šatovky. Squatteři výzev neuposlechli a tak se policisté rozhodli pro násilný vstup do budovy. Aktivisté však ještě před policejním zásahem zabarikádovali několik dveří a také schodiště. Policisté se tak do patra museli dostávat po žebříku. Některé dveře pak museli rozbít sekerou.

Foto: Mapy.cz

Chátrající usedlost Šatovka v Praze 6.

Policisté se nakonec po několika desítkách minut dostali až na půdu a do střešního okna. S aktivisty se následně ještě pokoušeli vyjednávat, a to jak na střeše, tak ze žebříku hasičů. Na místo přijela i policejní zásahová jednotka, která má ve svém týmu specialisty na práci ve výškách.

„Vyjednávání nevedlo ke zdárnému konci. Protože by však při zákroku na střeše hrozilo příliš vysoké riziko, bylo velitelem opatření rozhodnuto o ukončení celé akce. Policisté budou nadále střežit budovu tak, aby se do ní nemohli dostat další lidé,” uvedl v noci na sobotu na místě Daněk.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Squatteři na střeše usedlosti Šatovka v Praze v sobotu.

V budově, která je majetkem Městské části Praha 6, pobývali squatteři již před lety. Po dohodě se zástupci městské části ale budovu tehdy opustili s tím, že bude zrekonstruována. V budově mělo být sanatorium, posléze pak byty. Ani jeden z plánů však nakonec nebyl realizován.

Právě z toho důvodu prý squatteři usedlost znovu obsadili.

Reklama

Související témata:

Související články

Squatteři v Praze obsadili usedlost Šatovka

Squatteři v pátek vnikli do chátrající usedlosti Šatovka v pražském Šáreckém údolí. Na místo večer dorazila také policie, která však nemusela zasahovat.

Výběr článků

Načítám