Hlavní obsah

Primátorka Krnáčová svolala mimořádné jednání kvůli pádu lávky v Troji

– Praha • Aktualizováno

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolala na sobotní večer mimořádné jednání kvůli pádu lávky v Troji. Krnáčová bude požadovat jednak co nejrychlejší prošetření neštěstí, jednak i detailní prověření ostatních lávek a mostních konstrukcí v hlavním městě. Při zřícení betonové lávky se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke zřícené betonové lávce u Trojského zámku se sjeli záchranářiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Zjišťujeme, proč se to stalo. Lávka byla pravidelně kontrolována a podle toho, co bylo na papíru, měla být v pořádku, což očividně nebyla," uvedla primátorka. Policie ústy svého mluvčího Tomáše Hulana odpoledne uvedla, že na stanovení příčiny neštěstí je příliš brzy.

Jednání by mělo začít v 19:00 nejspíš na magistrátu. Účastnit by se ho měl kromě Krnáčové i náměstek Petr Dolínek, který má Technickou správu komunikací (TSK) v gesci, a statik.

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

Trojská lávka spadla před půl druhou odpoledne do Vltavy. Mnohačetná vážná poranění utrpěli šedesátiletý muž a o tři roky starší žena. Další dva muži středního věku vyvázli se středně těžkými zraněními. Část lávky se propadla, další část zůstala trčet a hrozí, že také spadne. Místo zkoumá statik.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

TSK, která má pražské mosty na starosti, konstatovala už v roce 2014, že lana lávky jsou výrazně oslabena kvůli korozi. Tehdy odhadovala životnost lávky při běžném provozu na pět až sedm let. [celá zpráva]

Radnice chce přívoz

Pražští Piráti v sobotu v tiskové zprávě napsali, že TSK věděla o špatném stavu lávky už od roku 2009. Vyplývá to podle nich z materiálu, který loni v dubnu schvalovali pražští radní. Piráti tvrdí, že TSK péči o mosty dlouhodobě zanedbává.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lávka spadla do Vltavy

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) na Facebooku připomněl, že přes lávku tekla při povodních v roce 2002 voda. Městská část bude po magistrátu chtít zajištění náhradní dopravy prostřednictvím přívozu a také co nejrychlejší postavení nové lávky, jejíž autor má vzejít z architektonické soutěže.

Trojská lávka byla 6. listopadu na několik hodin uzavřena, protože technická správa komunikací tam prováděla geodetické měření, které se dělá pravidelně od roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám