Hlavní obsah

Lékař na přechodu v Ostravě srazil studenta a ujel. Dostal podmínku

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Vůbec jsem netušil, že je zraněný, s takovou obhajobou předstoupil před ostravský okresní soud lékař Jaroslav Hájek. Ten loni v říjnu srazil na přechodu pro chodce studenta, vážně ho zranil, ale nezastavil a ujel do práce. Pak si nechal opravit auto v servisu, kde ho později vypátrala policie. Soud mu za to vyměřil dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou. K tomu dostal peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun a zákaz řízení na 50 měsíců.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný lékař (vpravo) u Okresního soudu v Ostravě

Článek

„Jsem si plně vědom, co se stalo. Je mi to nesmírně líto,“ řekl lékař a zraněnému muži, který k soudu přišel také, se omluvil. Již dříve mu poslal šedesátitisícové odškodné.

U soudu se Hájek hájil tím, že nevěděl, že někoho zranil, soud mu ale neuvěřil. Pochopení u soudce nenašel ani s obhajobou, že má problémy se zrakem a sluchem. „Musel si být vědom, co se stalo,“ řekl soudce Antonín Šmuk.

Nehoda se stala loni v říjnu, v časných ranních hodinách na přechodu před ostravskou pobočkou Českého hydrometeorologického ústavu.

Po příchodu domů jsem byl unavený a šel jsem si lehnout.
obžalovaný

Lékař u soudu vypověděl, že těsně před místem nehody objížděl autobus, který vyjížděl ze zastávky, a proto neměl dostatečný rozhled. „Když jsem ho objel, najednou jsem zaregistroval chodce na přechodu a pak jsem ucítil náraz do čelního skla,“ řekl.

Ve zpětném zrcátku prý zahlédl muže, který stál na vozovce. „Myslel jsem si, že o auto jen zavadil rukou. To, že je na místě zraněná nějaká další osoba, jsem nevěděl. Kdybych měl povědomí, že je tam zraněný, tak bych samozřejmě zastavil a přivolal pomoc. I v práci pomáhám lidem, starám se o nevyléčitelně nemocné,“ řekl obžalovaný lékař.

Prý mohl být agresivní

Na opakovaný dotaz soudce, proč přece jen nezastavil, když musel vidět, že má rozbité čelní sklo, nakonec řekl, že měl obavu z reakce chodce. „Obával jsem se jeho domnělé agresivity,“ řekl.

Dále vypověděl, že původně plánoval, že po návratu domů požádá manželku, aby ho zavezla na policii. To se ale nestalo. „Po příchodu domů jsem byl unavený a šel jsem si lehnout. Pak už pro mě přijela policie,“ řekl.

Bezohledný řidič v Ostravě smetl mladíka na přechodu, s rozbitým autem ujelVideo: Policie ČR

Student, kterého lékař srazil, utrpěl vážné zranění hlavy, prodělal otřes mozku a měl zlomenou lebeční kost. U soudu vypověděl, že si na nehodu nepamatuje.

„Vůbec nevím, co se stalo. Pamatuji si jen to, jak jsem se probudil v nemocnici,“ řekl s tím, že se léčil několik měsíců.

„V lednu jsem byl na posledním vyšetření, kde mi dělali ještě jedno vyšetření mozku. Řekli mi, že je všechno v pořádku, že nebudu mít následky, ale musím dávat pozor, abych se nebouchl do hlavy,“ řekl zraněný muž u soudu.

Okresní soud v Ostravě už o případu jednou rozhodoval – bylo to letos v červenci. Formou trestního příkazu lékaři vyměřil úplně stejný trest jako nyní. S prvotním verdiktem soudu ale lékař nebyl spokojený, a tak si proti němu podal odpor. Trval na tom, aby soud uvěřil, že o zranění studenta nevěděl.

Ani hlavní líčení podle soudce nic nezměnilo na důkazní situaci, a proto byl opětovně vyměřen trest stejný. Lékař se ještě může odvolat. Zda tak učiní, není jasné. V pondělí si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám