Hlavní obsah

Svědek v kauze vraždy tuneláře Říhy vypovídal v neprůstřelné vestě

Právo, Michael Polák
Liberec

Důležitou svědeckou výpovědí pokračovalo v pondělí v Liberci soudní přelíčení v případu údajné vraždy odsouzeného tuneláře Martina Říhy, který připravil v devadesátých letech o stamilióny klienty První pražské družstevní záložny, Říha v roce 2003 beze stop zmizel a dlouho se mělo za to, že si někde v exotickém ráji užívá vytunelovaných miliónů. Policie ale po roce 2014 postupně získala několik výpovědí a indicií, díky nimž došla k závěru, že se Říha stal krátce po svém zmizení obětí vraždy.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný Robert Šulc (v tričku s nápisem Stráž), sleduje výpověď klíčového svědka Michala Mošny (ve žluté košili a černé neprůstřelné vestě).

Článek

Tu podle obžaloby měla spáchat trojice mužů Robert Šulc, Vladimír Stratil a Pavel Malý. Policisté je obvinili i navzdory tomu, že se Říhovo tělo nikdy nenašlo. Přelíčení začalo v Liberci letos na konci března. Nyní vypovídají svědci, předvolaní obžalobou a i obhajobou.

V pondělí vyslechl senát v čele se soudkyní Evou Drahotovou výpověď jednoho z klíčových svědků, padesátiletého recidivisty Michala Mošny. Ten se „proslavil“ jako člen tzv. Vochalova gangu, který měl na svědomí 23 loupeží v letech 2005 až 2008, spáchaných v Praze a okolí.

Mošnu k soudu přivedla početně posílená eskorta a sám Mošna vypovídal v neprůstřelné vestě. „V této věci platí speciální bezpečnostní opatření, protože se jedná o velmi závažnou a vysoce společensky škodlivou násilnou trestnou činnost. Někteří svědkové proto už dříve vypovídali v utajení a u dalších platí zvýšená bezpečnostní pravidla,“ uvedla liberecká soudkyně Eva Drahotová.

Svědek: Píchli mu injekci

Mošna před soudem zopakoval klíčové svědectví, o které se opírali policisté i nyní obžaloba. „Obžalovaný Robert Šulc mi řekl, že Říhu má na svědomí on společně se svými kumpány. Řekl mi, že mu vrtali kolena, dělali mu ohně a píchli mu injekci, po které jim umřel,“ prohlásil Mochna. „Navrhoval jsem policistům, ať mě i Šulce vezmou na detektor lži, ať se ukáže, kdo mluví pravdu.“ Obhájci obžalovaných i obžalovaný Šulc se snažili Mošnovu výpověď a jeho záměry zpochybnit a upozorňovali na nesrovnalosti v jeho výpovědi.

Mošnu na místě pro svědky vystřídal odpoledne další známý český gangster Václav Tesárek, který si odpykává trest za krádež 74 miliónů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku z ledna 2008, kterou měl na svědomí společně se svým komplicem Josefem Blažkem.

Tesárek s Blažkem také prosluli tím, že o přerušení výkonu jejich trestu rozhodla nečekaně v červnu 2010 ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Její nástupce Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnosti zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Uprchli do zahraničí a jejich útěk trval několik měsíců.  V květnu 2011 byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie. Oba se důvěrně znali s obžalovanými, kteří teď stojí před soudem kvůli Říhově údajné smrti. Všichni také pocházejí z jedné lokality, z okolí Mimoně a Stráže pod Ralskem na Českolipsku.

V úterý by měla před soudem vypovídat také majitelka penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, kam měli obžalovaní tuneláře Říhu odvézt a mučením se z něj získat informace, kde ukryl vytunelované miliony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám