Hlavní obsah

Převrácený jeřáb visí už čtyři dny nad hladinou Dlouhých strání v Jeseníkách

– Jeseníky
Právo, pem

Autojeřáb, při jehož převrácení u dolní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách zemřel šestapadesátiletý jeřábník, stále visí nad hladinou. Zatím se ho nepodařilo vyprostit. Způsob, jak toho dosáhnout, odborníci momentálně řeší. Právu to řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

BEZ KOMENTÁŘE: Převrácený jeřáb u dolní nádrže elektrárny Dlouhé stráněVideo: Hasiči Olomouckého kraje

 
Článek

„V prvotní fázi jsme jeřáb zajistili lany, aby nedošlo k jeho dalšímu posunu. Do vody unikly provozní kapaliny, proto jsme se člunem na hladinu natáhli norné stěny a sorpční hady. Zbylou naftu a hydraulický olej jsme z nádrží havarovaného vozidla přečerpali,“ řekla mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jeřáb visí ramenem k vodě.

Na místo byli podle ní poté povoláni potápěči, střelmistři, těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně a jeřáb z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

„Jeřáb o hmotnosti třicet tun, který v době nehody transportoval čtyřtunové břemeno, se však dosud vyprostit nepodařilo. Majitelé jeřábu spolu s pracovníky elektrárny nyní rozhodují o nejlepším postupu k závěrečnému vyřešení této mimořádné události. My vyčkáváme, zda budeme požádáni o pomoc,“ konstatovala Hacsiková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zřícený jeřáb na Dolních Stráních

Podle mluvčího Skupiny ČEZ Vladimíra Sobola by rozhodnutí, jak si počínat dál, mohlo padnout už v pondělí odpoledne. „Nic bližšího v této chvíli říct nemohu. Věc se řeší,“ informoval Sobol.

Neštěstí se stalo v pátek po desáté hodině dopoledne. Jeřáb, který pracoval na sdruženém objektu a prováděl jeřábnické práce při pravidelné revizi česel, se z dosud nezjištěných příčin převrátil na střechu, částečně visel nad vodní hladinou a břemeno spolu s ramenem zasahovalo až do vody.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zřícený jeřáb na Dlouhých stráních

Muž, který jeřáb obsluhoval, zůstal strojem zavalen a na místě svým zraněním podlehl. „Co se přesně odehrálo, bude jasnější až z výsledků znaleckého zkoumání,“ řekla Právu už dříve policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Jeden ze sedmi divů Česka: Vodní elektrárna Dlouhé stráně z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám