Hlavní obsah

Výpověď šéfa Neographu a svědka proti Rittigovi platí, rozhodl soud

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okamžitá výpověď pro bývalého generálního ředitele papírny Neograph Vladimíra Sittu staršího platí. Rozhodl o tom pražský městský soud, který zamítl žalobu, jíž se proti výpovědi ze své bývalé firmy Sitta bránil. Odvolací soud potvrdil, že Sittova pracovní smlouva je neplatná, protože se překrývaly činnosti generálního ředitele a předsedy představenstva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Sitta st. (vpravo) se svým právníkem (archivní snímek)

Článek

„Odvolací soud sdílí názor soudu prvního stupně. Pracovní smlouva je neplatná, protože ji uzavřel jako předseda představenstva a předmětem byly činnosti, které vykonával jako statutární orgán,“ uvedl předseda odvolacího senátu René Fischer.

Sitta, který Neograph před dvaceti lety založil, se při minulých jednáních snažil soudu vysvětlit rozdíl činností obou funkcí. Původně se mu to podařilo a Obvodní soud pro Prahu 1 uznal, že výpověď je neplatná. Odvolací soud ale žalobu vrátil pro doplnění dokazování a obvodní soud posléze otočil a loni v únoru Sittovu žalobu zamítl. [celá zpráva]

Upozornil na podezřelé faktury

Sitta dostal okamžitou výpověď jednak kvůli svým mediálním vystoupením, kterými měl Neograph poškozovat, a jednak svým působením v údajně konkurující společnosti Nanograph, kterou založil v roce 2010.

Měl údajně Neograph, který mimo jiné tiskl jízdenky pro pražský dopravní podnik, poškodit tím, že v médiích upozornil na provizní faktury od firmy Cokeville Assets, sídlící na Panenských ostrovech, která je napojená na Rittiga.

Na její účet mělo podle této provizní smlouvy chodit 17 haléřů z každé vytištěné jízdenky pro dopravní podnik. Celkem si tak Cokeville měl v podstatě přijít asi na 40 miliónů korun. Policie letos v únoru navrhla v jízdenkové kauze obžalovat 18 lidí, včetně Rittiga. [celá zpráva]

V roce 2013 převzal vedení Neographu Jan Janků (Rittigův spoluobžalovaný v jízdenkové kauze), když státní zástupkyně Dagmar Máchová zabavila kvůli trestnímu stíhání Sittovi akcie a zakázala mu hlasovat na valné hromadě. Máchovou loni policie obvinila z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby v rámci kauzy s obchodováním s citlivými policejními informacemi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám