Hlavní obsah

Soud poslal do vazby chovance, kteří se měli pokusit zavraždit vychovatele

Právo, Novinky, pab, ok
Domažlice
Aktualizováno

Okresní soud v Domažlicích poslal ve středu odpoledne do vazby tři mladíky ve věku od 16 do 17 let, které policie obvinila z pokusu o vraždu vychovatele ve výchovném ústavu v Hostouni na Domažlicku. Čin nespáchali jen díky duchapřítomnosti své oběti.

BEZ KOMENTÁŘE: Chovanci ústavu u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V pondělí předali policisté usnesení o zahájení trestního stíhání třem mladistvým ve věku 16, 16 a 17 let. „Jsou stíháni pro provinění vraždy ve stadiu pokusu spáchaného formou spolupachatelství,“ informovala mluvčí policie Martina Korandová.

Podle ní mladíci plánovali vraždu a útěk na minulou sobotu večer. „Začátek plánu mladistvým vyšel, naštěstí ale vychovatel svým jednáním jejich úsilí zmařil a k plánovanému útoku na jeho osobu nedošlo,“ konstatovala Korandová.

Obvinění mladíci tvrdí, že šlo o legraci. U výslechu měli uvést, že to nemysleli vážně. Státní zástupce Roman Šustáček navrhl vazbu s odůvodněním, že by obvinění mohli na svobodě ovlivňovat svědky nebo utéct.

Soud mu dal za pravdu. „Zahájení trestního stíhaní je důvodné. Podle předložených důkazů existuje podezření, že skutek mohli spáchat obvinění,“ uvedl soudce Milan Andrle.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jeden ze zadržených mladíků přichází na jednání o vazbě.

Jak Právo zjistilo, jedná se o chovance zařazené na odloučené zařízení Medvědí kámen, které funguje jako terapeutická jednotka. Objekt s kapacitou šestnácti míst, který dříve sloužil jako pohraniční rota, stojí uprostřed lesa. Do nejbližší obce Rybník jsou to dva kilometry. [celá zpráva]

Areál není oplocen

Podle informací z webových stránek tohoto zařízení jsou tu umístěni chlapci ve věku od 16 do 19 let z celé České republiky s nařízenou ústavní výchovou, kteří jsou závislí na drogách a zároveň mají problémy s chováním.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněný mladík čeká na rozhodnutí o vazbě.

Po dobu šesti měsíců zde absolvují výchovně-léčebný program, jehož cílem je kromě podpory abstinence také rozvoj základních pracovních návyků. Starají se tady o hospodářská zvířata, pěstují ovoce a zeleninu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obviněný mladík čeká na rozhodnutí o vazbě.

Jak zjistil reportér Práva na místě, chovanci mají volný pohyb. V oknech nejsou žádné mříže, areál není oplocen a ani vjezdu autem nebrání žádná brána nebo závora.

„Nic nevíme, koukali jsme se na televizi. Když nás ráno vzbudili, kluci byli pryč,“ řekl Právu neochotně jeden z mladíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám