Hlavní obsah

Nejvyšší soud smetl dovolání dvojnásobného vraha Kramného

Brno

Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání dvojnásobného vraha Petra Kramného, který si ve vězení odpykává 28letý trest za vraždu manželky a dcery. Soud v odůvodnění uvedl, že nebyly dány důvody k přezkumu rozhodnutí předchozích soudů a Kramný vlastně podal místo dovolání odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u vrchního soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Soud rozhodl již v půlce března za zavřenými dveřmi a verdikt nezveřejnil, dokud jej neobdrží účastníci řízení. Usnesení soudu má nyní k dispozici portál tn.cz. „Je zřejmé, že dovolání jako mimořádný opravný prostředek je určeno k nápravě závažných právních vad pravomocných rozhodnutí, a nikoli k tomu, aby skutková zjištění soudu prvního a druhého stupně byla přezkoumávána ještě třetí instancí,“ cituje server rozhodnutí soudu.

Dovolací důvody se nevztahují ke skutkovým zjištěním, k hodnocení důkazů a k postupu soudu při provádění důkazů. Jak soud dále podotkl, Kramný v dovolání připouští, že Nejvyšší soud není další přezkumnou instancí, ale své dovolání tak obsahově postavil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný ve čtvrtek u soudu

Soud pak odmítl, že by soudkyně Renata Gilová byla podjatá, stejně jako že by soudy nižších instancí nějak manipulovaly důkazy, které podle Nejvyššího soudu ukazují právě na Kramného jako vraha.

Stížnost neopodstatněná 

„Nejvyšší soud dovolání obviněného Petra Kramného podle § 265i odst. 1 písm. e) trestního řádu odmítl jako zjevně neopodstatněné,” konstatoval předseda senátu NS Petr Hrachovec.

Vrchní soud v Olomouci pravomocně odsoudil Kramného k 28 letům vězení loni v červnu poté, co o několik měsíců dříve rozhodl stejně Krajský soud v Ostravě. [celá zpráva]

Vražda se odehrála v červenci 2013 na dovolené v Egyptě. Podle tamějších úřadů zemřela šestatřicetiletá žena se svou osmiletou dcerou na následky dehydratace nebo otravy, čeští znalci se po převozu těl přiklánějí k verzi, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem, což potvrdil i revizní znalecký posudek.

Obhajoba Kramného důkazy zpochybňovala a sám Kramný vinu popíral. Jeho advokátka Jana Rejžková případ označila za jeden z největších justičních skandálů. Justice ale Kramného obhajobu označila za účelovou a plnou rozporů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám