Hlavní obsah

Obří podvod na pojišťovny. Za černé duše vyplácely miliónové provize

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Začalo to jako banální případ. Před třemi lety přišel Roman H. z Plzně na policii oznámit, že mu přišla upomínka za neplacení pojistky, ačkoliv nikdy žádnou smlouvu neuzavřel ani nepodepsal. Jak se nyní ukázalo, pan H. byl jen střípkem v obří habaďůře na pojišťovny, které vyplatily miliónové provize za nové pojistné smlouvy uzavřené s lidmi, kteří o tom neměli ani tušení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Plzeňští vyšetřovatelé v těchto dnech obvinili z pojistného podvodu pět lidí, kteří si na černých duších postavili mnohamiliónový byznys. „Vylákali provize od několika pojišťoven po dodání fiktivních smluv o sjednaném pojištění. Zisk těchto osob za tříleté období je v řádech desítek miliónů korun. Jedná se o tisíce smluv,“ řekl ve středu Právu státní zástupce Radek Soukup, který případ dozoruje.

Všech pět podezřelých je stíháno na svobodě. „Systém fungoval tak, že obvinění sehnali jména a rodná čísla potenciálních pojištěnců. Na ně potom bez jejich vědomí uzavřeli smlouvy. Zaplatili za ně jednu nebo maximálně dvě splátky pojistného tak, aby jim byla vyplacena provize,“ upřesnil žalobce s tím, že vyšetřování je teprve na začátku. Jak podvodníci získávali osobní údaje lidí, nechtěl Soukup zatím komentovat. „Různými způsoby,“ řekl pouze.

Pak do toho začaly pojišťovny šťourat, vypověděly smlouvy a celé to spadlo.
řekl spolupracovník obviněné

Obvinění pracovali pro pojišťovny jako zprostředkovatelé privátně. „Pod hlavičkou jedné firmy oslovili třeba čtyři nebo pět pojišťoven a stejné pojišťovny pak oslovili zase pod jinou firmou,“ vysvětlil dále žalobce. Jak Právo zjistilo, mezi obviněnými je také 52letá Jana V. Jako jednatelka firmy měla uzavřené dohody o obchodním zastoupení s několika pojišťovnami.

Ty podle zjištění Práva vyplatily firmě od října 2010 do poloviny listopadu následujícího roku šestnáct miliónů korun na provizích. Jednalo se o více než 1500 uzavřených životních pojistek, přičemž osoby, kterých se to týkalo, o tom většinou nevěděly. Pojistné za ně po nějakou dobu hradili lidé napojení na firmu Jany V.

„Platilo se jim to z těch provizí. Pak do toho začaly pojišťovny šťourat, vypověděly smlouvy a celé to spadlo,“ řekl Právu jeden ze spolupracovníků obviněné ženy.

Pro Janu V. pracovalo několik lidí. Jejich provize za zprostředkování nových smluv dosahovaly měsíčně až 180 tisíc korun.

Zadlužená kývla

„Byla jsem zadlužená, a tak jsem na to kývla. Věděla jsem, že dělám něco, co je hodně špatné. Ale od paní V. jsem vždycky dostala nějaké peníze. Několikrát jsem z toho vlaku chtěla vyskočit, ale nešlo to,“ uvedla Alena H.

Měsíčně vypsala okolo dvaceti smluv. „Dostala jsem okopírovanou občanku, abych údaje vyplnila do formuláře pojistné smlouvy a tu pak za sebe podepsala. Když mi pak přišla provize na účet, tak jsem peníze druhý den vybrala a devadesát procent té částky odevzdala paní V.,“ dodala žena.

Podle bývalého obchodního ředitele regionální pobočky České pojišťovny v Plzni Petra Vaňka byla provize u životních pojistek vyplácena po uzavření smlouvy a zaplacení první splátky klientem. Podmínkou provize bylo podle Vaňka tříleté trvání smlouvy.

„Problém nastal, když u smluv vygenerovaných skupinou kolem paní V. přestávali klienti platit. Stornovost dosahovala až 50 procent. Zjistili jsme, že u těchto smluv šly platby za pojistné z jednoho účtu, což bylo podezřelé. Nechali jsme to prošetřit odborem vnitřní kontroly,“ sdělil Vaněk.

Reklama

Výběr článků

Načítám